Hoogtepunt huizen met onderwaarde bereikt

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal huishoudens met een onderwaarde en dus een hogere hypotheekschuld lijkt in 2013 een hoogtepunt te hebben bereikt. Het aantal woningen dat onder water stond was toen 1,4 miljoen.

Het Centraal Bureau van Statistiek liet dit weten. Een woning die onder water staat, houdt in dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld. Als je dan je huis wil verkopen houd je een restschuld van de hypotheek over. In 2012 was het aantal woningen met een onderwaarde nog 1,1 miljoen en dit steeg in 2013 naar 1,4 miljoen. Een hoogtepunt lijkt nu te zijn bereikt.

De huizenprijzen dalen minder hard en huizenbezitters zijn meer aan het aflossen om zo de hypotheekschuld te verlagen. Extra aflossen op de woningschuld wordt nu zelfs extra gestimuleerd door de eenmalige schenkingsregeling van 100.000 euro voor de financiering en dus aflossing van een woning. Met name jonge huizenbezitters hebben woningen onder water staan. Het is echter niet alleen maar slecht nieuws. Het aantal mensen met overwaarde op de woning is aanzienlijk hoger. Maar liefst 2,1 miljoen mensen hebben een woning die meer waard is dan de openstaande hypotheekschuld. Daarnaast zijn er ook nog 720.000 huishoudens die een huis hebben gekocht met eigen geld of de hypotheekschuld volledig hebben afgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *