Hypotheekrente vastzetten: steeds vaker en langer

Leestijd: 2 minuten

Door de lage rente kiezen steeds meer mensen voor het langer vastzetten van hun hypotheekrente. Dit blijkt uit recent onderzoek.

Hypotheekrente vastzetten

Stijgende cijfers

Uit cijfers van afgelopen jaren is een flinke toename te zien. Waar vijf jaar geleden een kwart van de huizenkopers voor een rentevaste periode van twintig jaar ging, was dat in 2019 de helft. Deze variant is op dit moment dan ook het meest in trek. Toch is dit niet de enige variant die populairder is geworden. De rentevaste periode van dertig jaar is door 24 procent van de kopers gekozen. Dit was drie jaar geleden nog negen procent.

Verklaring vastzetten hypotheekrente

Wat is de reden dat steeds meer mensen kiezen voor het vastzetten van hun hypotheekrente? Volgens onderzoek komt dit door de dalende rente. Deze maakt het onaantrekkelijk voor mensen om te sparen. Door over te sluiten kunnen zij profiteren van lagere woonlasten. Wel moet er in veel gevallen een boete worden betaald aan de geldverstrekker. Desondanks namen het aantal mensen die hun hypotheek afsluiten in 2019 toe met 29,3 procent. Binnen de groep gepensioneerde oversluiters was er zelfs een stijging van 42 procent.

Vooruitblik 2020

Wat zijn de verwachtingen voor het komende jaar? Uit onderzoek komt naar voren dat het ook in 2020 nog voordelig is om over te sluiten naar een hypotheek met een lage rente. In het bijzonder voor mensen waarvan de rentevaste periode op zijn einde loopt. Aan het einde van deze termijn is het namelijk mogelijk om boetevrij over te sluiten.

Wil jij weten wat de beste optie is voor jouw situatie? Spar met onze hypotheekadviseurs over de mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *