Lagere hypotheek in 2015

Leestijd: < 1 minuut

Volgend jaar kun je een minder hoge hypotheek krijgen dan wanneer je nu een hypotheek afsluit. In een aantal gevallen kan dat tot wel bijna 40% lager zijn. Dit blijkt uit berekeningen van HomeFinance.nl.

Het NIBUD, dat de werkelijke woonquotes berekende (een woonquote bepaalt wat je maximale hypotheeklast per jaar mag zijn) legt uit dat de systematiek voor de berekeningen is aangepast. Er wordt nu in de berekening rekening gehouden met een grotere buffer voor kosten die mogelijk niet voorkomen kunnen worden. Denk daarbij aan hogere uitgaven voor zorg en/of het krijgen van kinderen.

Daarnaast kun je ook minder lenen, omdat het percentage dat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen, ten opzichte van de waarde van de woning, met 1% daalt tot 103%. Dit staat echter los van de maximale hypotheek op basis van je inkomen.

Lage hypotheekrente
Ondanks dat de hypotheekrente nu heel laag is en je daardoor meer kunt lenen dan bij een hogere rentestand (bij een rentevasteperiode van 10 jaar of langer wordt de maximale hypotheek getoetst op basis van de werkelijke rente. Bij een kortere rentevasteperiode is de toetsrente 5%) is de maximale lening met name bij de lagere inkomens fors verlaagd. Voor inkomens tot 30.000 euro kan dit oplopen tot 40%, heb je een salaris vanaf 50.000 euro? Dan kun je een kleine 10% minder lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *