Bevolkingsgroei stimuleert de woningmarkt, dat laat De Telegraaf vandaag weten. Deze zin klinkt misschien vreemd in de oren, maar het is relatief eenvoudig te verklaren. Het is namelijk zo dat hoe meer mensen er zijn, hoe meer vraag er is naar woningen. Hierdoor blijft er vraag naar woningen en blijven de prijzen van woningen op niveau. Dat klinkt logisch, maar hoe zit dat precies in elkaar?
Welke factoren vormen de basis van de huizenmarkt?
Volgens Moody’s zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen voor goede huizenprijzen. Dat zijn onder andere:
- Groeiende bevolking;
- Te laag woningaanbod;
- Flinke economische groei.
Dankzij deze factoren worden de verliezen op hypotheken voor woningen gelimiteerd. Er zijn namelijk genoeg mensen die op zoek zijn naar een woning terwijl er te weinig woningen zijn. Hierdoor stijgen de prijzen van woningen. Economische groei zorgt er tegelijkertijd voor dat woningzoekers de woningen ook kunnen bekostigen.
Hoe snel zal de bevolking groeien?
Moody’s verwacht dat de bevolkingsgroep van 25 tot 35 jaar gelijk zal blijven in de jaren . Deze groep is de grootste groep mensen die voor het eerst een huis koopt. Daarnaast zal de gehele Nederlandse bevolking groeien met zo’n 1.5% tot en met 2020. Hierdoor blijft de vraag naar huizen relatief hoog en zullen de prijzen dan ook stijgen.