Samenwonen? Overweeg een samenlevingscontract

Leestijd: 2 minuten

Samenwonen zonder samenlevingscontract verhoogt het risico van financiële problemen blijkt uit onderzoek van Wijzer. Je kunt in een samenlevingscontract namelijk het één en ander vastleggen over jullie gezamenlijke financiën. Is een samenlevingscontract wat voor jullie? Wat houdt het eigenlijk precies in?

samenwonen

Het onderzoek geeft aan dat meer dan de helft van de mensen die samenwonen geen samenlevingscontract hebben. Veel mensen maken geen afspraken over de financiële en andere gemeenschappelijke zaken. Je kunt hier vervelende gevolgen van ervaren  met betrekking tot bijvoorbeeld kinderen of een eventuele pensioenregeling.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een contract waarbij er afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Er worden verschillende dingen vastgelegd in het contract, zoals persoonlijke dingen voor jou en voor jouw partner maar ook gezamenlijke beslissingen. Het contract komt vaak neer op financiële zaken en de verdeling van persoonlijke bezittingen.

Je kan een samenlevingscontract opstellen bij de notaris als je boven de 18 jaar oud bent. Een samenlevingscontract werkt anders dan een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Bij een samenlevingscontract moet je het papierwerk zelf regelen en zal de wet zich er niet mee bemoeien.

 

Checklist samenwonen?

Hieronder nog een aantal dingen die handig zijn om duidelijk te hebben als je gaat samenwonen:

  • Wat is de rol van je partner als hij/zij bij jou in het huis komt wonen die jij al bezit?
  • Wordt de woning wel of niet gezamenlijk eigendom?
  • Bespreek de gevolgen van het uit elkaar gaan
  •  

Je kunt afspraken maken in het samenlevingscontract over bovenstaande dingen.

Samenwonen in een koopwoning?

Heb jij besloten samen te gaan wonen in een koophuis? Dan heb je wellicht een hypotheek nodig.  Bij Hypotheek24.nl kun je zelf een hypotheek regelen of met hypotheekadvies.

Vergelijk vast alle hypotheken en kijk wat voor jou de beste optie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *