Starters op de woningmarkt krijgen een uitdaging

Leestijd: 3 minuten

Vanaf 1 januari 2018 mag de hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van het koophuis. Overige kosten, zoals advies-, notaris of taxatiekosten, zijn niet meer mee te financieren uit de hypotheek. In 2017 mag je nog 101 procent van de marktwaarde lenen. Starters krijgen het dus steeds moeilijker op de woningmarkt. RTL Nieuws meldt vandaag dat de woningmarkt oververhit is en een kwart van de huizen voor meer dan de vraagprijs weggaat. Starters staan dus voor een uitdaging.

Starters

Lagere starterslening vanaf 1 november 2017

Vooruitlopend op de wijziging van de maximale hypotheek meldt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) dat de berekening voor de Starterslening aangepast wordt. Met ingang van 1 november 2017 wordt de Starterslening nog maar berekend over 100 procent van de koopsom van de woning. Tot 1 november wordt de maximale lening nog berekend over 101 procent van de koopsom. Als je een online berekening hebt gemaakt vóór 1 november dan valt je starterslening dus lager uit.

Wat is een starterslening?

Er bestaat nog wel eens verwarring tussen een startershypotheek en een starterslening. Een starterslening is een hypotheek die je via de gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) afsluit. Deze lening wordt gebruikt om het bedrag te overbruggen dat je anders uit spaargeld moet financieren. Dus het verschil tussen het bedrag dat je maximaal kunt lenen en het bedrag dat je uiteindelijk nodig hebt voor het kopen van je woning.

De eerste 3 jaar hoef je over die lening geen rente te betalen. De hoogte en de voorwaarden van die lening zijn per gemeente verschillend. Je kunt helaas niet in elke gemeente een starterslening krijgen. Bekijk of het in jouw gemeente kan.

Steeds minder starters met hypotheek

Begin dit jaar meldde het Hypotheken Data netwerk (HDN) al dat de gemiddelde leeftijd van hypotheekaanvragers verschuift. In de leeftijdsgroep van de starters zie je een daling van hypotheekaanvragen. Uit onderzoek van IG&H blijkt dat het marktaandeel van starters op de woningmarkt nog maar 27% is.

 

Hypotheekaanvraag starters

Bron: HDN

Reden hiervan is dat het voor starters op de woningmarkt steeds lastiger wordt om een woning te kunnen betalen, door aangescherpte regels en stijgende huizenprijzen.

Met de daling van het maximale leenbedrag en de lagere starterslening worden starters nog meer getroffen, omdat zij vaak onvoldoende spaargeld hebben om deze kosten te betalen.

Lagere kosten voor starters noodzakelijk

Organisaties als De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM), het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben half september deze problemen voorgelegd aan de Tweede Kamer. Ze hebben het gehad over:

  • het lage maximale leenbedrag;
  • het tekort aan woningen;
  • en de flexibele arbeidscontracten van starters.

Helaas worden de plannen niet gewijzigd en dus moeten de starters op een andere manier geholpen worden.

Bij Hypotheek24.nl is meer dan de helft van de klanten starter. De reden hiervan is dat de kosten bij Hypotheek24.nl een stuk lager zijn. Je hebt zelfs de mogelijkheid om online hypotheken zelf af te sluiten. Voor starters is het helemaal niet meer zo moeilijk om een hypotheek helemaal alleen af te sluiten.  Je bespaart hiermee een hoop kosten voor advies.

Hoe kan ik als starter wel een woning krijgen?

Het ziet er niet rooskleurig uit voor starters, dat moeten we toegeven. Maar wees blij dat je als starter een huis kan kopen. Drie tips om over na te denken tijdens je zoektocht naar een koophuis:

  • Locatie:

Maak de locatie niet bepalend. Een huis in de randstad is gewoon echt een stuk duurder dan daarbuiten. Denk dus na over een alternatief als je geen huis kunt kopen in hartje Amsterdam.

  • Spaargeld of lenen bij familielid:

Keer je spaarpot om of kijk je ouders lief aan. Misschien wil er wel iemand bijspringen om de financiering rond te krijgen. In dat geval moet je voor je hypotheekaanvraag een schenkingsovereenkomst opstellen.

  • Wees reëel:

Laat het idee los dat je een huis wilt kopen met tuin op het zuiden. Of dat je een huis met net zo’n mooie leefkeuken wil hebben als in de woonmagazines. Wees reëel.

Let op:

Voor een starterslening die nog wordt berekend over 101 procent van de marktwaarde moet je dus snel zijn! Vanaf 1 november heb je een lagere starterslening. Wil je kijken wat de mogelijkheden voor jou zijn om een online hypotheek af te sluiten en zo kosten te besparen? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *