Eigenwoningforfait

‘Eigenwoningforfait: wat betekent dat?’

Leestijd: 3 minuten

Je hebt een eigen woning gekocht en je gaat belastingaangifte doen. Opeens kom je het woord eigenwoningforfait tegen. En je denkt bij jezelf: ‘Wat is dat?’ Wij leggen het je uit en we laten je zien hoe je kan berekenen hoe hoog je eigenwoningforfait is! Dan ben je helemaal klaar voor het doen van je belastingaangifte!

Wat houdt eigenwoningforfait in?

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat je optelt bij je inkomen. Eigenwoningforfait is namelijk een denkbeeldig inkomen dat je hebt uit je eigen woning. Je kan dit zien als het woongenot dat je hebt als woningeigenaar.

Waarom moet je eigenwoningforfait betalen?

Als je eigenaar bent van een woning, dan ziet de Belastingdienst je huis als een vorm van inkomen. Of je het leuk vindt of niet, maar over inkomen betaal je belasting, dus ook over je eigen woning. Het idee hier achter is dat je een deel van je huis zou kunnen verhuren en je eigen vermogen opbouwt als je in het bezit bent van een huis.

Hoe bereken je eigenwoningforfait?

Ieder jaar stelt de gemeente op 1 januari de WOZ-waarde vast van je woning. Je kan het eigenwoningforfait berekenen door een bepaald percentage van de WOZ-waarde te nemen. Welk percentage dat is, kan je vinden op de website van de Belastingdienst. Bij iedere woningwaarde hoort namelijk een ander percentage.

Rekenvoorbeeld

WOZ-aarde van de woning Eigenwoningforfait (percentage) Eigenwoningforfait (bedrag)
€230.000,- 0.75% €1725,-

Als de WOZ-waarde van je woning €230.000,- is en het eigenwoningforfait is 0.75%, dan tel je €1725,- (0.75% van €230.000,-) bij je inkomen op.

Ben je een deel van het jaar woningeigenaar?

Het is goed mogelijk dat je niet het gehele jaar de eigenaar bent van een woning. Dat kan bijvoorbeeld als:

  • Starter: je koopt voor het eerst een woning, of je bent;
  • Doorstromer: je verkoopt je oude woning en je koopt een nieuw huis.

In beide gevallen wordt het eigenwoningforfait anders berekend dan in het bovenstaande voorbeeld.

Rekenvoorbeeld starter

WOZ-aarde van de woning Eigenwoningforfait (percentage) Eigenwoningforfait (bedrag)
€220.000,- 0.75% €1650,-

Voor een huis met een WOZ-waarde van €220.000,- betaal je een eigenwoningforfait van €1650,- (0.75% van €220.000,-), als je er het hele jaar woont. Dit wordt echter anders als je de woning in april koopt en je je op 17 april inschrijft op het nieuwe adres. Je betaalt dan vanaf 17 april eigenwoningforfait oftewel €1170,- (€1650,- / 365 * 259 dagen).

Rekenvoorbeeld doorstromer

WOZ-aarde van de oude woning Eigenwoningforfait (percentage) Eigenwoningforfait (bedrag)
€200.000,- 0.75% €1500,-

Voor de oude woning betaal je eigenwoningforfait tot en met 23 maart. Dat komt neer op €345,- (0.75% van €200.000,- / 365 * 84 dagen).

WOZ-aarde van de nieuwe woning Eigenwoningforfait (percentage) Eigenwoningforfait (bedrag)
€240.000,- 0.75% €1800,-

Het eigenwoningforfait vanaf 24 maart is €1385,- (0.75% van €240.000,- / 365 * 281).

De oude woning heeft een WOZ-waarde van €200.000,- en daarvoor zou je eigenwoningforfait betalen van €1500,-. Gelukkig heb je je oude woning weten te verkopen, want je hebt een nieuwe woning gekocht. Je hoeft dan ook niet voor het hele jaar eigenwoningforfait voor je oude woning te betalen. Je hebt je op 23 maart uitgeschreven op je oude adres en per 24 maart sta je ingeschreven op je nieuwe adres, dan betaal je tot en met 23 maart eigenwoningforfait voor je oude woning en vanaf 24 maar voor je nieuwe woning. Je betaalt over dat jaar eigenwoningforfait van €1730,- (€345,- + €1385,-). Dit is het bedrag dat je kan optellen bij je inkomen.

Heb je je hypotheekschuld helemaal of bijna afgelost?

Het is mogelijk dat het eigenwoningforfait hoger is dan de kosten die aftrekbaar zijn, als je geen hypotheekschuld meer hebt of als je de schuld bijna hebt afgelost. Je hebt in dat geval recht op aftrek omdat je schuld zo laag is of omdat je je schuld al hebt afbetaald. Als je hier meer over wilt weten, kan je de website van de Belastingdienst raadplegen.

Koop je een nieuwbouwwoning of ga je naar het buitenland?

Voor een nieuwbouwwoning betaal je al vanaf het moment dat de akten passeren bij de notaris, ondanks dat je er nog niet woont. Het eigenwoningforfait betaal je echter pas als je ook daadwerkelijk in je nieuwbouwwoning gaat wonen. Als je eenmaal in je nieuwe huis woont, is het mogelijk dat je tijdelijk in het buitenland gaat werken. Tijdens die periode betaal je toch eigenwoningforfait omdat de Belastingdienst je huis toch als eigen woning blijft zien.

Wil je een hypotheek afsluiten?

Bij het kopen van een huis hoort vaak ook een hypotheek. Het afsluiten van een hypotheek kan je nu ook eenvoudig zelf. Door middel van een tiendelig stappenplan sluit je bij Hypotheek24.nl zelf je hypotheek af en maak je zelf de keuzes waardoor je veel kan besparen. Heb je vragen? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *