Moeilijke termen: Borgtochtprovisie

Leestijd: < 1 minuut

Een hypotheek aanvragen? Dat kan je makkelijk zelf. Maar het is wel goed om op de hoogte te zijn van alle voorwaarden en de betekenis te weten van alle termen, omdat je dan zeker weet waar je aan toe bent. Wij willen je daar graag bij helpen! Dat doen wij door middel van ons thema blog ‘Moeilijke Termen’. Het is belangrijk om te weten wat deze termen betekenen. In deze blog bespreken we de borgtochtprovisie. Wat houdt dat in?

Wat is borgtochtprovisie?

Borgtochtprovisie betaal je als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. Een hypotheek met NHG is een verantwoorde hypotheek die past bij je inkomen waardoor financiële risico’s zo klein mogelijk zijn. Mocht je door omstandigheden je hypotheek toch niet meer kunnen betalen dan denkt de NHG met je mee als je zoekt naar oplossingen om je hypotheek weer te kunnen betalen.

Naar wie gaat de borgtochtprovisie?

De borgtochtprovisie gaat naar de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de NHG. In 2015 is de borgtochtprovisie 1% van de hoogte van je totale hypotheek.

Voorbeeld

Als je een hypotheek gaat afsluiten van €245.000,- dan betaal je een borgtochtprovisie van €2.450,-.

Je kan de kosten van de borgtochtprovisie van de inkomstenbelasting aftrekken net als andere kosten van je hypotheek die je kunt aftrekken.

Wat zijn de voordelen van NHG?

Een hypotheek met NHG geeft onder andere recht op lagere rente omdat de bank minder risico loopt. De lagere rente geldt voor de gehele looptijd van de hypotheek en de borgtocht betaal je maar een keer. Hierdoor verdien je de inleg van de borgtochtprovisie weer terug. Vaak heb je het bedrag van de borgtochprovisie in een jaar al terugverdiend dankzij de voordelen die een hypotheek met NHG biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *