Belastingaangifte doen: check onze handige belastingtips!

Leestijd: 5 minuten

Vanaf 1 maart 2025 kun je belastingaangifte doen over 2024. Er zijn een aantal belangrijke punten waar je als woningeigenaar op moet letten. Heb je voor het eerst een woning gekocht? Of is je persoonlijke situatie veranderd, door bijvoorbeeld een verhuizing of scheiding? Dan kan het invullen van de belastingaangifte lastig zijn. Daarom geven wij per situatie een aantal handige belastingtips!

Je bent in 2024 woningeigenaar (geworden)

Hypotheekrente in principe aftrekbaar

De hypotheekrente die je betaalde over je hypotheek is in principe aftrekbaar in box 1, mits je de hypotheek gebruikte voor de aankoop, verbetering of onderhoud van je woning. Heb je (een gedeelte van) de hypotheek gebruikt voor andere (consumptieve) doeleinden? Dan is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar.

Daarnaast bepaalt de hypotheekvorm of je rente mag aftrekken. Alleen bij een annuïtaire of lineaire hypotheek heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan geldt de renteaftrek alleen als de hypotheek vóór 2013 is afgesloten.

In 2024 geldt een maximaal aftrektarief van 36,97% (dit was voorheen 37,05%). Hier vind je meer informatie inclusief rekenvoorbeelden

Het eigenwoningforfait: bijtelling op je inkomen

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat je als woningeigenaar bij je belastbare inkomen in box 1 moet optellen. De Belastingdienst ziet het hebben van een eigen woning als een vorm van inkomen: je bespaart immers huur door in je eigen huis te wonen. Het eigenwoningforfait hoef je alleen te berekenen over de periode waarin je woning je hoofdverblijf is.

In de belastingaangifte vul je daarom bij het onderdeel ‘Woningen en andere onroerende zaken’ eerst de datum in waarop je eigenaar werd van de woning (moment van passeren bij de notaris). Vervolgens geef je op wanneer de woning je hoofdverblijf is geworden; vaak de datum waarop je bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Het aangifteprogramma berekent hierna automatisch het eigenwoningforfait over de juiste periode.

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Voor 2024 gelden de volgende percentages:

  • 0,35% van de WOZ-waarde tot €1.310.000.
  • 2,35% over het deel van de WOZ-waarde boven €1.310.000.

Controleer je WOZ-waarde op belastingaangifte

Controleer goed of je WOZ-waarde correct is ingevuld in je belastingaangifte bij het onderdeel ‘Woningen en andere onroerende zaken’. De WOZ-waarde bepaalt namelijk niet alleen je eigenwoningforfait, maar heeft ook invloed op de onroerendezaakbelasting (OZB) en waterschapsheffingen. Wanneer er wordt gerekend met een te hoge WOZ-waarde, betaal je mogelijk onnodig veel belasting. Toch kan een hoge WOZ-waarde ook in jouw voordeel zijn: lees hier waarom!

LET OP! Het gaat om de WOZ-waarde die je in 2024 hebt ontvangen, met waardepeildatum 1 januari 2023. Heeft de gemeente je WOZ-waarde voor dat jaar nog niet vastgesteld? Dan kun je de aankoopsom van je woning invullen als schatting. De WOZ-waarde kun je terugvinden op de aanslag gemeentelijke belastingen.

Erpacht: jaarlijkse canon fiscaal aftrekbaar

Heb je het recht van erfpacht op de grond? Geef dan de aftrekbare canon die je in 2024 hebt betaald op in de belastingaangifte. Dit kan bij het onderdeel ‘Woningen en andere onroerende zaken’. Heb je de erfpacht afgekocht en meegefinancierd in de hypotheek? Dan is de rente over dat deel aftrekbaar. De afkoop zelf is niet aftrekbaar.

Persoonlijke- of familielening: renteaftrek mogelijk

Heb je in 2024 een persoonlijke lening of familiehypotheek afgesloten voor de aankoop of verbetering van je eigen woning? Dan is de rente die je in 2024 betaalde meestal ook aftrekbaar. Voorwaarde is wel dat je de lening annuïtair of lineair aflost. Zorg ervoor dat je de gegevens van deze lening en van de geldverstrekker aan de Belastingdienst doorgeeft via de aangifte inkomstenbelasting. 

Eenmalig aftrekbare kosten

Heb je in 2024 een nieuwe hypotheek afgesloten? Dan mag je de (financierings)kosten die je hebt gemaakt voor het afsluiten van je hypotheek eenmalig aftrekken bij de belastingaangifte van dat jaar. Deze kosten geef je op bij het onderdeel ‘Hypotheken en andere schulden’. De volgende kosten mag je eenmalig aftrekken:

Je hebt je woning verkocht

Heb je in 2024 je woning verkocht met overwaarde? Koop je vervolgens een nieuwe woning? Dit kan fiscale gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. De overwaarde zelf wordt niet direct belast, maar er gelden wel regels voor het gebruik van de overwaarde bij de aankoop van een nieuwe woning (bijleenregeling).

Bijleenregeling: gevolgen voor hypotheekrenteaftrek

  • Gebruik je de overwaarde wél voor de aankoop van je nieuwe woning? Dan mag je de hypotheekrente over het geleende bedrag aftrekken.
  • Gebruik je de overwaarde níet voor de aankoop van je nieuwe woning? Dan mag je over dat deel van je nieuwe hypotheek géén rente aftrekken.

Wat als je (nog) geen nieuwe woning koopt?

Als je de overwaarde niet meteen gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning, omdat je bijvoorbeeld tijdelijk huurt, dan blijft de bijleenregeling nog drie jaar geldig. Koop je binnen drie jaar een nieuwe woning, dan geldt de bijleenregeling alsnog.

Je hebt je hypotheek overgesloten

Heb je in 2024 je hypotheek overgesloten? Dan mag je bepaalde kosten die je hebt gemaakt bij het oversluiten van je hypotheek aftrekken bij je belastingaangifte. Naast de eenmalig aftrekbare kosten die we eerder noemden, mag je bij oversluiten ook de eventuele boeterente aftrekken.

De aftrekbare kosten geef je op bij het onderdeel ‘Hypotheken en andere schulden’ onder ‘Financieringskosten’. Eventueel betaalde boeterente vul je in bij hetzelfde onderdeel, maar dan onder de kop ‘Betaalde rente’. Dit is waar je ook de reguliere hypotheekrente opgeeft. Wil je de oversluitkosten meefinancieren in de nieuwe hypotheek? Dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar.

Je hypotheek is (bijna) volledig afgelost: vrijstelling ‘Wet Hillen’

Heb je weinig of geen hypotheekschuld meer? Dan kan het zijn dat je geen hypotheekrenteaftrek krijgt, maar wel het eigenwoningforfait moet betalen. In dat geval geldt een vrijstelling (Wet Hillen). Je hoeft dan niet het volledige eigenwoningforfait bij je inkomen op te tellen. In 2024 is de extra aftrek maximaal 80% van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare hypotheekrente.

Je bent in 2024 gescheiden

Ben je in 2024 gescheiden en had je samen met je ex-partner een koopwoning? Dan heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte. Dit zijn de belangrijkste punten waar je op moet letten:

Wie is eigenaar van de woning?

Blijft één van jullie in de woning wonen? Dan moet je afspreken wie de eigenaar blijft en wie eventueel wordt uitgekocht. Wanneer je jouw deel van de woning overdraagt aan je ex-partner, kan er overdrachtsbelasting gelden (tenzij het valt onder een vrijstelling).

Hypotheekrenteaftrek na scheiding

Blijf je in de woning wonen, maar staat de hypotheek nog op beide namen? Dan mag je jouw deel van de hypotheekrente aftrekken.

Betaal jij (tijdelijk) de hypotheek van je ex? Dan valt dit mogelijk onder partneralimentatie en zijn deze kosten aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Eigenwoningforfait en scheiding

Woon je zelf niet meer in de woning, maar sta je nog wel als eigenaar ingeschreven in het kadaster? Dan moet je maximaal 2 jaar nog het eigenwoningforfait aangeven alsof je er zelf woont. Daarna valt jouw deel van de woning in box 3 (vermogen).

Overwaarde en bijleenregeling

Wanneer de woning is verkocht, geldt de bijleenregeling: is er sprake van overwaarde, dan moet je die gebruiken voor een nieuwe woning om renteaftrek te behouden. Wanneer je wordt uitgekocht, telt dat als ontvangen overwaarde.

Scheiding en erfpacht

Heeft de woning erfpacht? Check dan goed wie de erfpachtcanon betaalt en wie deze kosten vervolgens aftrekt bij de aangifte.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Is jouw persoonlijke situatie veranderd? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *