Een hypotheek aanvragen? Dat kan je makkelijk zelf. Maar het is wel goed om op de hoogte te zijn van alle voorwaarden en de betekenis te weten van alle termen, omdat je dan zeker weet waar je aan toe bent. Wij willen je daar graag bij helpen! Dat doen wij door ons thema blog ‘Moeilijke Termen’. Het is belangrijk om te weten wat deze termen betekenen. In dit blog bespreken we de bereidstellingsprovisie. Wat houdt dat in?
Wat staat er in een hypotheekofferte?
Een hypotheekofferte bestaat uit verschillende onderdelen. De volgende onderwerpen zijn sowieso opgenomen in de offerte:
- Soort hypotheek
- Hypotheekbedrag
- Looptijd van de hypotheek
- Hoogte van de hypotheekrente
- Rentevast periode (periode dat de rente is vastgesteld)
- Geldigheidsduur offerte
Wat is de geldigheidsduur van een offerte?
Op de offerte van de geldverstrekker staan twee data vermeld:
- Aanvraagdatum van de offerte
- Geldigheidsdatum van de offerte
De geldigheidsdatum van de offerte is de uiterste datum waarop je de hypotheekofferte getekend terug moet sturen. Onderteken je na deze datum de offerte dan is deze verlopen en vervalt de aangeboden hypotheekrente.
De geldigheidsduur van een hypotheekofferte verschilt per geldverstrekker. Je kan uit gaan van een minimale geldigheid van twee maanden. Bekijk de voorwaarden van jouw offerte om achter de maximale geldigheid te komen.
Wat gebeurt er als de geldigheidsduur is verlopen?
- Je verlengt de offerte gratis, maar als je de offerte alsnog annuleert betaal je annuleringskosten
- Je verlengt de offerte en je betaalt bereidstellingsprovisie
Wat is bereidstellingsprovisie?
De bereidstellingsprovisie wordt ook wel verlengingsprovisie genoemd. Je betaalt deze provisie als je de geldigheidsduur van je hypotheekofferte wilt verlengen. Als je je hypotheekofferte verlengt kan je gebruik maken van de voorwaarden die golden op het moment dat je de offerte aanvroeg. Met name voor de hypotheekrente kan dit interessant zijn. Stijgt de hypotheekrente namelijk in de tijd tussen het aanvragen van de offerte en het ondertekenen van het koopcontract, dan kan het gunstig zijn om de hypotheek af te sluiten met het oude, lage rentetarief. In de voorwaarden van de offerte staat hoe een hypotheekverstrekker omgaat met de bereidstellingsprovisie. Lees deze dus goed door.
Wat kost de bereidstellingsprovisie?
De kosten voor de bereidstellingsprovisie verschillen per hypotheekverstrekker. Vaak rekenen geldverstrekkers 0.25% van het gehele hypotheekbedrag per hele maand. Deze kosten kan je van de belasting aftrekken als je de hypotheek afsluit voor het aanschaffen, verbeteren of onderhouden van je eigen huis.
Voorbeeld: uitstel passeerdatum met 3 maanden.
Stel je hebt een hypotheekofferte aangevraagd voor €210.000,- en in de voorwaarden staat dat de hypotheek binnen twee maanden ondertekent moet worden bij de notaris omdat de offerte anders vervalt. Doordat je koophuis nog niet opgeleverd is lukt het je niet om het koopcontract binnen twee maanden te ondertekenen. Je wilt de passeerdatum met drie maanden uitstellen maar de rente is in de tussentijd met 0.15% gestegen. De bereidstellingsprovisie bedraagt dan 3 x 0.25% x 210.000 = €1575,-.