Nagenoeg alle geldverstrekkers verhoogden de afgelopen week de hypotheekrente. Dit heeft onder andere te maken met veranderingen van de kapitaalmarktrente, inflatie en de zomerperiode die van start gaat. Wat zijn de verwachtingen? Wij geven je een update over het laatste rentenieuws!
Kapitaalmarktrente heeft invloed op hypotheekrente
Voorafgaand aan de stijging van de hypotheekrente is de kapitaalmarktrente sinds dit voorjaar met ongeveer 0,4 procent punt gestegen. Wanneer de kapitaalmarktrente stijgt, wordt het voor geldverstrekkers duurder om geld te lenen. Deze hogere kosten worden vervolgens weer doorberekend in de hypotheekrente. De sterkste stijgingen van hypotheekrente zie je hierdoor vooral terug bij hypotheken met een variabele of korte rentevaste periode (tot 5 jaar). Met een gemiddelde rente van 5,28% (zonder NHG), is een variabele hypotheek nu zelfs duurder dan een vaste hypotheek.
Relatief vlakke stijging vaste hypotheekrente
Ook de vaste hypotheekrentes met een rentevaste periode van 5, 10 en 20 jaar zijn gemiddeld met 0,13 procent punt gestegen. De rentestijging voor vaste hypotheken is vlakker dan de rentestijging voor variabele hypotheken. Dit komt met name door meevallende inflatiecijfers van de FED (Amerikaanse centrale bank). Hierdoor is de 10-jarige staatsrente in Nederland zelfs iets gedaald. De staatsrente is een belangrijke graadmeter voor hypotheekrentes met een langere rentevaste periode. Het is echter nog niet zeker of de Europese Centrale Bank de rente wél nog gaat verhogen om inflatie in Europa tegen te gaan.
Door de positieve ontwikkelingen van de rentes op de financiële markten zullen de vaste hypotheekrentes (5, 10 en 15 jaar) op dit moment waarschijnlijk niet veel verder stijgen. De noodzaak om nu de vaste hypotheekrentes te verhogen is bij veel geldverstrekkers vervallen. Het is dus nog even afwachten hoe de markt zich verder gaat ontwikkelen. Check hier de laatste rentestanden!
Vakantieperiode kan zorgen voor renteschommelingen
Tijdens de vakantieperiode hebben ook banken te maken met onderbezetting van het personeel. Om de drukte te reguleren verhogen geldverstrekkers soms de hypotheekrente, waardoor er minder hypotheekaanvragen worden gedaan. Wanneer de bezetting op orde is kunnen de hypotheekrentes ook zo weer dalen. Hierdoor kan de vakantieperiode dus ook zorgen voor renteschommelingen op de hypotheekmarkt.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak!
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?