Belastingaangifte: hier moet je als woningeigenaar op letten

Leestijd: 3 minuten

Het is weer de tijd van het jaar om de belastingaangifte over 2022 in te vullen. Tegenwoordig is de aangifte al grotendeels ingevuld door de belastingdienst en hoef je dit alleen nog te controleren en eventueel aan te passen. Wanneer je woningeigenaar bent en een hypotheek hebt zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten. Wij zetten alles voor je op een rij!

Juiste WOZ-waarde van je woning

Als je een eigen woning bezit moet je een fictief deel bovenop je inkomen in box 1 optellen, omdat jouw woning wordt gezien als vorm van inkomen. Hier betaal je dus ook inkomstenbelasting over. Het fictieve bedrag wat je optelt heet het eigenwoningforfait. Dit is altijd een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Voor de belastingaangifte over 2022 is het van belang om te kijken naar de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2021. De gemeente heeft je begin vorig jaar een WOZ-beschikking gestuurd die je nu dus nodig hebt voor de belastingaangifte over 2022. Je kunt de WOZ-waarden van voorgaande jaren ook altijd opzoeken bij het WOZ Waardeloket.

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar in box 1?

Naast de rente zijn ook de kosten die zijn gemaakt voor het opnemen, veranderen of aflossen van de hypotheek voor je eigen woning fiscaal aftrekbaar in box 1. Wij hebbende volgende kosten die fiscaal aftrekbaar zijn voor je op een rij gezet:

  • Advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur
  • Bereidstellingsprovisie: kosten die je maakt voor het verlengen van je hypotheek
  • Notariskosten voor de hypotheekakte (let op: de notariskosten voor de leveringsakte zijn dus niet aftrekbaar)
  • Kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten (mits dit vereist was voor het verkrijgen van de hypotheek)
  • Borgtochtprovisie: dit zijn de kosten voor de aanvraag van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG)
  • Boeterente: deze boete betaal je wanneer je de hypotheek aflost voordat de rentevaste periode verstreken is en er niet wordt voldaan aan een geldige reden van aflossing, zoals verkoop van je huis.
  • Bouwrente die je hebt betaald ná het tekenen van het voorlopige koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte
  • Kosten voor het nieuwbouwdepot of verbouwingslening of bouwdepot

Verhuizing in 2022

Wanneer je bent verhuisd in 2022 zijn er nog wat extra aandachtspunten waar je op moet letten:

  • Tijdelijk twee woningen: dit is het geval wanneer de oude woning later is verkocht dan de aankoop van de nieuwe woning. Wanneer je tijdelijk twee woningen hebt gehad mag je in bepaalde gevallen extra kosten aftrekken van de andere woning.
  • Eigenwoningforfait berekenen met verhuizing: bij een verhuizing moet je ook het juiste eigenwoningforfait berekenen. Je vult op de belastingaangifte per woning het eigenwoningforfait in over de periode dat je ingeschreven staat op dat adres. Daarna tel je de bedragen bij elkaar op.
  • Bijleenregeling: Wanneer je jouw eigen woning verkoopt en een andere woning koopt, dan kan dit gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Dit is wanneer er sprake is van een overwaarde op de oude woning. De overwaarde wordt ook wel eens de eigenwoningreserve genoemd. 
    Deze overwaarde moet je gebruiken bij het financieren van de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan kan je ook besluiten om een bedrag te lenen voor je nieuwe woning, in plaats van de overwaarde te gebruiken. De rente op het bijgeleende bedrag is dan niet aftrekbaar. Dit heet de bijleenregeling.

Hypotheekrenteaftrek bij echtscheiding

Wanneer je uit elkaar bent gegaan en je ex-partner nog in de oude woning woont dan mag je in bepaalde gevallen nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek voor jouw eigendomsgedeelte. Dit mag je doen wanneer je dus nog (gedeeltelijk) eigenaar bent van de woning. Wanneer je dit doet moet je ook het eigenwoningforfait voor jouw eigendomsgedeelte vermelden.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *