Je hebt een aflossingsvrije hypotheek. Ideaal want je maandlasten zijn laag. Een nadeel is echter dat je niets aflost en je hypotheekschuld blijft openstaan. Hier zitten verschillende nadelen aan waardoor het toch verstandig is om je hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Wij geven je 7 redenen om je hypotheek af te lossen zodat jij weet waar je aan toe bent!
1. Je kan iedere maand besparen
De hypotheekrente die je iedere maand betaalt, wordt berekend op basis van je openstaande schuld. Hoe lager je schuld, hoe minder hypotheekrente je betaalt. Dus als je je hypotheekschuld aflost, bespaar je iedere maand zolang de hypotheek loopt. Een super voordeel!
2. De kans op een restschuld neemt af
Een aflossingsvrije hypotheek is net zo hoog als de waarde van je woning. Maar omdat je niet aflost, is het mogelijk dat je woning onder water komt te staan. Dat betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Bij aflossing wordt de kans kleiner dat je woning onder water kan komen te staan, waardoor je weerbaarder bent bij een prijsdaling.
3. Betaalbare maandlasten na aflopen rentevaste-periode
Je hypotheek loopt vaak langer dan de looptijd van de rentevaste-periode. De rente kan bij het aflopen van de rentevaste-periode gestegen zijn waardoor jij voor veel hogere maandlasten komt te staan. Als je aflost, verklein je de kans op te hoge maandlasten omdat je minder rente betaalt over een lagere hypotheekschuld.
4. Betaalbare maandlasten na vervallen hypotheekrenteaftrek
De kans op hogere maandlasten loop je niet alleen bij het aflopen van je rentevaste-periode. Als je hypotheek afloopt, loop je dat risico ook omdat je maximaal 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Je maandlasten stijgen als je de hypotheekrente niet meer kunt aftrekken, en je aflossingsvrije hypotheek nog helemaal open staat. Aflossen is ook in dit geval de oplossing.
5. Spaargeld gunstig inzetten
De rente op je spaarrekening is momenteel erg laag. Zo laag dat het aantrekkelijk is om je spaargeld in te zetten om je hypotheek mee af te lossen. Zorg er wel voor dat je voldoende spaargeld overhoudt voor onvoorziene uitgaven zoals het vervangen van je koelkast.
6. Betaalbare lasten na je pensioen
Als je met pensioen gaat, nemen je inkomsten vaak af. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren kunnen zien dat de hoogte van je pensioen minder vanzelfsprekend is. Het aflossen van je hypotheek helpt bij het betaalbaar houden van je vaste lasten nadat je met pensioen bent gegaan.
7. Eigenwoningforfait niet opgeteld bij je inkomen
Bij een kleine of geen hypotheekschuld, hoef je eigenwoningforfait niet bij je inkomen op te tellen. De rente die je betaalt is namelijk minder dan de eigenwoningforfait. Op de website van de Belastingdienst kan je hier meer informatie over vinden.
Voorwaarden extra aflossen
We hebben je genoeg redenen gegeven om een extra aflossing te doen op je hypotheek. Maar waar moet je op letten als je extra gaat aflossen?
Pak de voorwaarden van je geldverstrekker er bij en kijk welk percentage je boetevrij mag aflossen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je 10% van de oorspronkelijke hypotheekschuld boetevrij aflossen. Maar er zijn ook geldverstrekkers waarbij dat percentage hoger is. Bij iedere aflossing geldt een minimumbedrag dat je per keer mag aflossen.
Hypotheek oversluiten
Wil jij graag iedere maand een bedrag aflossen op je hypotheek? Dan zou je je hypotheek kunnen oversluiten naar een annuïtaire- of lineaire hypotheek via Hypotheek24.nl. Bekijk meteen hoeveel oversluiten jou gaat opleveren via de oversluittool. Voordat je je aanvraag begint, kan je vrijblijvend een belafspraak maken met een van onze hypotheekexperts. Tijdens zo’n gesprek kan je al je vragen stellen en weet jij precies hoe je aanvraag in zijn werk gaat.