Je hebt de afkortingen kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.) vast wel eens zien staan tijdens je huizenjacht. De afkortingen staan namelijk altijd achter de vraagprijs van een woning. Maar wat is het verschil tussen k.k. en v.o.n.?
Waarin verschillen k.k. en v.o.n.?
Het is simpel, bij bestaande bouw vallen onder k.k. en v.o.n. dezelfde kosten:
- Overdrachtsbelasting: dit is 2% van de koopsom van de woning;
- Notariskosten voor de leveringsakte: de leveringsakte zorgt ervoor dat het eigendom van de woning verandert, het eigendom gaat over van de verkopende partij naar de kopende partij;
- Notariskosten voor de inschrijving bij het Kadaster: het Kadaster houdt onder andere bij welke woning van wie is.
Het verschil is echter dat je als koper de k.k. zelf moet betalen en bij v.o.n. neemt de verkopende partij deze kosten voor haar rekening. Helaas blijft het hier niet bij. Je betaalt namelijk andere bijkomende kosten als je een huis koopt. Denk hierbij aan een kosten voor een taxatierapport of erfpacht.
Wanneer betaal je k.k. en v.o.n.?
Nieuwbouwwoningen worden altijd v.o.n verkocht omdat deze kosten in de koopsom verwerkt zijn. In plaats van overdrachtsbelasting betaal je 21% BTW. Ook de BTW zit bij de koopsom in.
Bestaande huizen worden vaak k.k. verkocht, maar in sommige gevallen kiest de verkopende partij voor v.o.n. Bijvoorbeeld als de verkopende partij het huis aantrekkelijker wil maken.
Wat is jouw maximale hypotheek?
De maximale hypotheek is in 2017 101% van de marktwaarde van de woning. Hier kan je een deel van de bijkomende kosten mee financieren. Bereken jouw maximale hypotheek op Hypotheek24.nl zodat je weet hoeveel eigen geld je moet hebben om jouw ideale woning te kunnen financieren.