Vereniging van Eigenaren (VvE)

Is jouw Vereniging van Eigenaars (VvE) gezond?

Leestijd: 2 minuten

Een Vereniging van Eigenaars (VvE) is een vereniging die de gemeenschappelijke belangen beheert van alle eigenaren van het appartementencomplex. Ze zorgen ervoor dat de gemeenschappelijke gedeelten van het complex in goede staat blijven. Zo wordt bijvoorbeeld het dak gerepareerd en de gevel onderhouden. Het is belangrijk dat de gemeenschappelijke gedeelten van de appartementen in goede staat zijn omdat ze de waarde van jouw appartement beïnvloeden. Geldverstrekkers willen daarom dat de VvE gezond is. Maar waar moet een gezonde VvE aan voldoen?

Wat is een gezonde Vereniging van Eigenaars (VvE)?

Voor geldverstrekkers is de VvE erg belangrijk. De VvE zorgt namelijk voor voldoende onderhoud aan het complex waardoor je appartement zijn waarde behoud. Geldverstrekkers willen graag dat de VvE:

  • Actief is

Een actieve VvE komt minimaal een keer per jaar bij elkaar en zorgt ervoor dat het complex onderhouden wordt. Ook voldoen ze aan onderstaande punten.

  • Is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

De VvE moet ingeschreven staan bij de KvK omdat ze ‘deelnemen aan het economisch verkeer’. Dat klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. De VvE neemt deel aan het economisch verkeer omdat de vereniging afspraken maakt om bijvoorbeeld de gevel te onderhouden. Dat doen niet alle eigenaren afzonderlijk.

  • Een collectieve opstalverzekering heeft afgesloten

Met een collectieve opstalverzekering dek je schade die is ontstaan aan gemeenschappelijke gedeelten van het appartementencomplex.

  • Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) heeft opgesteld

Een MJOP is een rapport waarin staat wanneer welk onderhoud plaats moet vinden en hoeveel het onderhoud gaat kosten.

  • Voldoende geld in het reservefonds heeft

In het reservefonds van de VvE moet genoeg zitten om het MJOP uit te voeren.

Geldverstrekkers volgen deze regels, vraag dus goed door tijdens het bezichtigen van je toekomstige appartement en tijdens de onderhandeling. Een inactieve VvE kan er namelijk zomaar voor zorgen dat de koop niet door gaat.

Heb je vragen over je toekomstige appartement?

Je weet nu waar een VvE aan moet voldoen, maar je hebt toch vragen over de de VvE van jouw appartement. Maak een gratis belafspraak met een hypotheekexpert van Hypotheek24.nl. Tijdens de afspraak beantwoordt de expert al je vragen en is dat appartement zo van jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *