Prinsjesdag 2024: dit verandert voor jou als woningeigenaar

Leestijd: 3 minuten

Op Prinsjesdag werden de Miljoenennota en het belastingplan voor 2025 gepresenteerd. Volgend jaar houden de meeste mensen onder aan de streep meer geld over, mede doordat de inkomstenbelasting wordt verlaagd. Verder zijn er op Prinsjesdag belangrijke veranderingen aangekondigd die invloed hebben op zowel huidige als toekomstige woningeigenaren. Wij zetten de belangrijkste maatregelen voor jou als (toekomstige) woningeigenaar op een rij!

Elk jaar 100.000 nieuwe woningen

Het huidige kabinet wil elk jaar 100.000 nieuwe woningen bouwen. Hiervoor wordt de komende 5 jaar € 5 miljard beschikbaar gesteld voor de woningbouw en nog eens € 2,5 miljard voor het aanleggen van de infrastructuur.

Uitbreiding startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Per 1 april 2021 is de startersvrijstelling geïntroduceerd in de overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar. Hiermee hoopt de overheid starters een steuntje in de rug te geven op de woningmarkt. De woningwaardegrens wordt in 2025 verhoogd naar €525.000,- (dit was €440.000,-).

Overdrachtsbelasting beleggers daalt naar 8 procent

De overdrachtsbelasting voor beleggers werd de afgelopen jaren geleidelijk verhoogd. Toch wil het kabinet het tarief per 1 januari 2026 verlagen van 10,4% naar 8%. Hierdoor moet investeren op de woningmarkt aantrekkelijker worden en wil het kabinet verhuurders stimuleren meer woningen beschikbaar te stellen. Zo moet de maatregel het woningtekort verminderen en de druk op de huurprijzen verlichten.

Mogelijkheid maximering OZB-belasting onderzocht

Het kabinet wil onderzoeken of de gemeentelijke belasting voor huiseigenaren (de OZB) kan worden gemaximeerd. Nu mag elke gemeente zelf nog bepalen hoever ze hun OZB-tarieven jaarlijks laten stijgen. Gemiddeld stijgt de OZB 2,9% per jaar, maar dit verschilt enorm per gemeente. Met deze mogelijke maximering wil het kabinet ervoor zorgen dat gemeenten hun huishoudens niet gebruiken als ‘pinautomaat’ om bijvoorbeeld gemeentelijke tekorten recht te trekken.

Inkomstenbelasting

Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat vanaf 1 januari 2025 een extra belastingschijf in de inkomstenbelasting wordt geïntroduceerd, gecombineerd met een verlaging van het tarief in de eerste schijf. Over het eerste deel van hun inkomsten betalen mensen daardoor een lager belastingtarief, wat scheelt in de portemonnee. 

De drie schijven zien er in 2025 als volgt uit:

  • Schijf 1: inkomen tot €38.441 per jaar – 35,82 %
  • Schijf 2: inkomen €38.441 tot €76.817 per jaar – 37,48 %
  • Schijf 3: inkomen hoger dan €76.817 per jaar – 49,50 %

Het percentage inkomstenbelasting voor de eerste schijf wordt verlaagd van 36,97% naar 35,82% in 2025. Het tarief voor de tweede schijf gaat iets omhoog naar 37,48%. Het percentage voor de derde schijf blijft gelijk en is 49,50%. Hier vind je rekenvoorbeelden met de nieuwe kabinetsplannen.

Nieuw toptarief hypotheekrenteaftrek

Vanaf 2025 kun je de hypotheekrente tot maximaal 37,48% aftrekken van je belasting. Dit is gelijk aan het tarief van de tweede belastingschijf. In 2024 was het toptarief voor de hypotheekrenteaftrek 36,96%. 

Eigenwoningforfait blijft gelijk

Wanneer je een huis bezit wordt er een fictief deel bovenop je inkomen geteld, omdat jouw huis wordt gezien als vorm van inkomen. Dit heet het eigenwoningforfait en is altijd een percentage van de WOZ-waarde van de woning. In 2025 blijven de tarieven voor het eigenwoningforfait gelijk aan het jaar ervoor. In 2025 geldt een eigenwoningforfait van 0,35% voor woningen met een WOZ-waarde tot 1,33 miljoen. Voor woningen vanaf 1,33 miljoen geldt een percentage van 2,35%. 

Wet Hillen wordt verder afgebouwd

Vóór 2019 hoefde je, wanneer je geen hypotheek had, het eigenwoningforfait niet bij je inkomen op te tellen waardoor je geen belasting betaalde over het eigenwoningforfait. Vanaf 2019 is dit komen te vervallen. In 30 jaar tijd wordt dit ieder jaar met 3,33% opgevoerd. In 2024 hoefde je dus over 80,01% van het eigenwoningforfait geen belasting te betalen. In 2025 wordt dit 76,66%.

Met deze maatregel krijg je dus te maken wanneer de hypotheekrente die je jaarlijks betaalt lager ligt dan het eigenwoningforfait. 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Wil je weten wat er voor jou gaat veranderen in 2025? Of heb je andere vragen na Prinsjesdag? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *