Hypotheek verlagen

8 leningen en verplichtingen die je hypotheek verlagen

Leestijd: 3 minuten

Je hebt een mooie woning op het oog en je wilt natuurlijk niet dat je hypotheek lager uitvalt dan je had verwacht. Om jou daarvoor te behoeden hebben we 8 hypotheek verlagende factoren verzameld!

1. Heb jij een abonnement met een telefoon?

Je nieuwst mobiele telefoon wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) waardoor het kan zijn dat je minder kan lenen voor je hypotheek. Je hypotheek wordt lager als:

  • Je een abonnement afsluit met een mobiele telefoon, én;
  • De telefoon binnen het abonnement een waarde van € 250,- of meer heeft.

Het abonnement wordt voor de gehele duur van de hypotheek meegenomen, waardoor het al snel om duizenden euro’s gaat.

2. Kan jij rood staan op je betaalrekening?

Veel mensen kunnen rood staan op hun betaalrekening. Jij ook? Misschien gebruik je de roodstand nooit of alleen in noodgevallen. Helaas maakt dat voor de geldverstrekker niet uit. Ook als je nooit rood staat heeft de mogelijkheid tot rood staan invloed op je maximale hypotheek. Je kan namelijk op ieder moment gebruik maken van rood staan.

3. Betaal jij creditcarduitgaven gespreid terug?

Ook een creditcard kan je hypotheek verlagen. Het ligt er wel aan wat voor soort creditcard je hebt. Er zijn verschillende soorten creditcards:

  • Je betaalt het geleende bedrag iedere maand terug;
  • Je betaalt het geleende bedrag gespreid terug.

Als jij de bedragen die je hebt afgerekend met je creditcard iedere maand terugbetaalt, dan is er niets aan de hand. Maar als jij de mogelijkheid hebt om de uitgaven gespreid te betalen, dan zal je hypotheek lager worden.

4. Heb jij een studieschuld?

Je hebt een leuke studententijd gehad en je hebt tijdens die periode een studieschuld opgebouwd bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR, maar ondanks dat heeft deze schuld wel invloed op je maximale hypotheek. Zo levert iedere euro aan studieschuld ongeveer twee euro minder aan hypotheek op.

Stel dat je een studieschuld hebt van € 15.000,-, dan is je hypotheek zo’n € 30.000,- lager.

5. Heb jij leningen afgesloten?

Het is mogelijk dat je leningen hebt afgesloten die je hypotheek verlagen. Er zijn verschillende soorten leningen. Leningen die:

  • Geregistreerd zijn bij het BKR;
  • Afgesloten zijn bij derden.

Leningen die geregistreerd zijn bij het BKR, hebben altijd invloed op je hypotheek. Maar ook leningen die je afsluit bij derden, bijvoorbeeld je ouders, hebben invloed. Deze leningen staan op je rekeningafschriften of je aangifte bij de belasting waardoor ze tijdens je hypotheekaanvraag naar voren komen. Neem deze leningen dus mee bij het berekenen van je maximale hypotheek.

6. Koop je een huis met erfpacht?

In sommige gemeenten in Nederland verkoopt de gemeente de grond niet waar huizen op staan. Je huurt de grond als het ware. Hierdoor moet je iedere maand of ieder jaar betalen voor de grond, dit wordt ook wel erfpacht genoemd. Er zijn twee soorten erfpacht:

  • Eeuwigdurende erfpacht;
  • Voortdurende erfpacht.

Eeuwigdurende erfpacht is voor eeuwig afgekocht en heeft geen invloed op je maximale hypotheek. Bij voortdurende erfpacht is de erfpacht voor een bepaalde periode afgekocht. Je weet niet wat de erfpachtcanon zal worden als die periode afloopt. De kosten voor voortdurende erfpacht zorgen ervoor dat je minder kan lenen.

7. Heb jij een private lease auto?

Je ziet het al helemaal voor je: een mooie auto voor de deur van je nieuwe huis. Deze droom kan ruw verstoord worden want een private lease auto heeft invloed op je hypotheek. Een private lease auto wordt namelijk voor 65% van het totale bedrag geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Let op: Een lease auto die je via je werk hebt, heeft geen invloed op je maximale hypotheek.

8. Betaal jij alimentatie?

Je bent in het verleden gescheiden en je hebt met je ex-partner afspraken gemaakt over het betalen van partneralimentatie. Het bedrag dat jij aan je ex betaalt, kan niet meegenomen worden bij je hypotheek. Je moet dit bedrag van je inkomen aftrekken waardoor je maximale hypotheek lager wordt. Als de alimentatie voor je kinderen bedoeld is, hoef je het niet van je inkomen af te trekken.

Berekenen maximale hypotheek

Je weet nu welke leningen en verplichtingen invloed hebben op je maximale hypotheek. Bereken hoeveel jij kunt lenen voor je droomwoning en laat de huizenjacht beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *