Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en is de looptijd bijna afgelopen? Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek kan honderdduizenden 50-plussers in de problemen brengen meldt het AD op basis van een rapport van de ING. Zij zouden jarenlang niets of weinig afgelost hebben en dus nog een hoge hypotheekschuld hebben. Wij hebben de feiten even op een rijtje gezet.
Feit: Met een aflossingsvrije hypotheek heb je een hypotheekschuld
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je alleen de rente betaalt. Je lost van de hypotheekschuld tijdens de looptijd dus niks af. Zodra de looptijd van de hypotheek afgelopen is, zal je jouw woning moeten verkopen of een nieuwe hypotheek moeten nemen.
Feit: De overwaarde telt niet mee bij het oversluiten van een hypotheek
Oudere huizenbezitters hebben vaak een grote overwaarde op hun huis. Deze overwaarde ontstaat op het moment dat je je oude woning verkoopt tegen een hogere prijs dan de hoogte van het hypotheekbedrag dat nog open staat. Veel oude huizenbezitters denken dat deze waarde meetelt bij het verlengen van de hypotheek. Dat klopt wel voor het bepalen van de hoogte van de hypotheekrente, maar er wordt echter bij het verlengen vooral gekeken naar het inkomen. Als het inkomen hoog genoeg is, of je eigen vermogen hebt, dan is er dus geen probleem.
Fabel: Ik kan geen hypotheek meer krijgen met een pensioeninkomen
Je kunt wél een hypotheek krijgen wanneer je met pensioen bent. Bij iemand die al met pensioen is wordt vooral gekeken naar de huidige situatie. Bij iemand die nog niet met pensioen is maar binnenkort wel de leeftijd bereikt, wordt gekeken naar het verwachte pensioeninkomen. De banken willen weten of je de hypotheeklasten ook nog kunt dragen met jouw pensioeninkomen. Daarom willen zij dat je vanaf 55 jaar jouw pensioeninkomsten kunt aantonen.
Feit: Aflossingsvrije hypotheek oversluiten kan, maar houd rekening met voorwaarden
Als je een aflossingsvrije hypotheek wilt oversluiten kan je deze niet ongewijzigd meenemen. Je kan deze wel aflossingsvrij voortzetten en je behoudt recht op hypotheekrenteaftrek, maar je moet dan wel rekening houden met het volgende:
- De hypotheek 100% aflossingsvrij voortzetten is vaak niet meer mogelijk. Bij de meeste geldverstrekkers en met NHG mag maximaal 50% van de hypotheek aflossingsvrij zijn. Slechts een enkele geldverstrekker biedt de mogelijkheid meer dan 50% aflossingsvrij af te sluiten.
- Bij het oversluiten van de hypotheek mag je niet méér aflossingsvrij lenen dan je huidige aflossingsvrije hypotheek.
- Het nieuwe hypotheekbedrag moet passen binnen de maximale hypotheek op basis van het inkomen en de waarde van het huis.
Jouw situatie hangt van veel verschillende dingen af. Bijvoorbeeld de hoogte van je hypotheek, de bank, je leeftijd, je pensioeninkomen en de waarde van je huis. Bekijk dus goed of een aflossingsvrije hypotheek oversluiten mogelijk en interessant is of vraag het onze hypotheekexperts.