Hypotheekofferte

Hoe lang is mijn hypotheekofferte geldig?

Leestijd: 2 minuten

Je hebt je hypotheekofferte ontvangen en je bent de offerte aan het doornemen. In de hypotheekofferte staat ontzettend veel informatie. Wij maken het je makkelijk door de hypotheekofferte te verduidelijken. Deze keer is de geldigheid van de hypotheekofferte aan de beurt. In de hypotheekofferte kom je twee verschillende data tegen die te maken hebben met de geldigheid. Wat betekenen deze data en hoe lang is je hypotheekofferte geldig?

Welke data staan in je hypotheekofferte?

Hypotheekoffertes van verschillende aanbieders zien er altijd anders uit. Maar je zult in je offerte altijd twee data terug vinden:

  • Tekentermijn;
  • Geldigheidstermijn.

De tekentermijn houdt in dat de offerte voor die datum getekend terug moet zijn bij de geldverstrekker. Hiermee wordt je hypotheekofferte geldig tot aan de geldigheidstermijn. De geldigheidstermijn geeft aan voor welke datum je bij de notaris moet zijn geweest voor het passeren van de hypotheek.

Wat gebeurt er als je de offerte niet binnen de tekentermijn tekent?

Een hypotheekofferte vervalt als hij niet binnen de gestelde tekentermijn getekend terug is bij de geldverstrekker. Als de offerte eenmaal vervallen is kan je geen aanspraak meer maken op de voorwaarden die in de hypotheekofferte staan.

Wat kan je doen als de geldigheid van je offerte dreigt te verlopen?

Als de geldigheid je offerte bijna verloopt dan kan je er in sommige gevallen voor kiezen om je offerte te verlengen. Het verschilt per geldverstrekker of en voor hoe lang je de geldigheid van de hypotheekofferte kan verlengen. Daarnaast brengen sommige geldverstrekkers een zogenaamde bereidstellingsprovisie in rekening voor het verlengen van de hypotheekofferte.

Wanneer betaal je bereidstellingsprovisie?

Over het algemeen betaal je bereidstellingsprovisie als de hypotheekrente gestegen is ten opzichte van de hypotheekrente in je offerte. Let goed op de specifieke voorwaarden per geldverstrekker, sommige geldverstrekkers brengen de kosten voor het verlengen van de hypotheekofferte altijd in rekening.

Wat gebeurt er als je hypotheekofferte verlopen is?

De hypotheekofferte vervalt en verloopt als je niet voor de geldigheidstermijn bij de notaris zit voor het passeren van de hypotheek- en leveringsakte. Sommige geldverstrekkers brengen kosten in rekening als je geen gebruik maakt van de uitgebrachte offerte. Je kan hierbij denken aan 0.5-1% van de hoogte van de hypotheek. Daarnaast vervallen alle bepalingen die in de hypotheekofferte staan en je kan ze niet meenemen naar een eventuele nieuwe hypotheekofferte.

Waar moet je op letten als je een geldverstrekker kiest?

Voordat je je hypotheekaanvraag in dient kies je voor een bepaalde geldverstrekker. Kijk goed of de hypotheekofferte nog geldig is op de passeerdatum die je heb afgesproken met de verkopende partij. Als je hypotheekofferte bijvoorbeeld 4 maanden geldig is en je gaat pas over 6 maanden passeren, dan heb je twee opties:

  • Je kiest voor een geldverstrekker met een langere geldigheidstermijn;
  • Je vraagt de hypotheekofferte pas 4 maanden voor de passeerdatum aan.

Kies je er voor om een offerte 4 maanden voor het passeren van de akten bij de notaris aan te vragen? Let er dan op dat de ontbindende voorwaarden ook verder in de toekomst liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *