Waarom een lagere of geen hypotheek bij een ongezonde VvE?

Leestijd: 2 minuten

Als je een appartement koopt dan wordt je mede-eigenaar van de grond waar het appartement op staat. Je wordt dan automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit betekent dat alle eigenaren van één gebouw samen verantwoordelijk zijn voor het hele gebouw. Deze vereniging maakt als het goed is een plan voor het onderhoud van het hele gebouw. Daar betaal je maandelijks servicekosten voor die in het reservefonds komen.

Checklist

Wat is een reservefonds?

Het reservefonds is een spaarpot voor toekomstig groot onderhoud, denk aan de gezamenlijke lift of grote installaties. Een reservefonds is sinds 2005 verplicht volgens de wet. Maar toen was er nog niet vastgesteld hoeveel er gereserveerd moest worden. Per januari 2018 moet een VvE beschikken over een meerjarenonderhoudsplan óf er moet jaarlijks 0,5 procent van de herbouwwaarde gereserveerd worden voor het reservefonds.

Het is dus tegen de wet als jouw VvE dat niet doet. Er zit dan niet genoeg geld in de pot en dat heeft gevolgen voor de waarde van het appartement. De consequentie hiervan is dat je soms als huizenkoper een lagere of zelfs geen hypotheek kan krijgen en dat je als huizenverkoper je appartement dus minder snel kwijt raakt.

Waarom minder hypotheek bij een ongezonde VvE?

Er moet altijd een taxatierapport worden gemaakt om de waarde van je huis te bepalen. Taxateurs hebben per 1 april 2018 nieuwe regels gekregen, namelijk: Als er geen reservefonds is in de VvE dan komt dit in het taxatierapport te staan. Daardoor wordt de waarde van je huis lager geschat.

Banken verlenen je voor zo’n appartement soms een lagere hypotheek in het belang van de huizenkoper. Zij vinden het niet passen als iemand wel normaal een hypotheek kan betalen, maar tegelijkertijd een appartement koopt waar de VvE niet financieel voorbereid is op groot onderhoud.

Huis op het oog? Check eerst de VvE om teleurstelling te voorkomen

Het is dus altijd goed om als huizenkoper eerst goed de VvE te checken. Je kunt hiervoor de checklist van de NVM gebruiken.

De VvE-checklist 

Wat kun je doen als huizenverkoper?

Als huizenkoper kun je helaas niets doen. Als huizenverkoper krijg je het appartement zo natuurlijk ook minder snel verkocht als alle huizenkopers door de bank naar huis worden gestuurd. Huizenverkopers kunnen wél wat doen!

Als jij jouw huis in de nabije toekomst wil gaan verkopen dan doe je er goed aan om bij de VvE vergaderingen aan te kaarten om een plan te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *