Werkgeversverklaring

Werkgeversverklaring: hoe moet dat document ingevuld worden?

Leestijd: 3 minuten

Als je zelf een hypotheek gaat aanvragen dan moet je allerlei documenten aanleveren. Een van deze documenten is de werkgeversverklaring. Dit document moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Wij zijn je graag van dienst om het allemaal nog makkelijker te maken. Daarom leggen we je de volgende vraag uit: Wat is een werkgeversverklaring en aan welke voorwaarden moet zo’n document voldoen?.

Wat is een werkgeversverklaring?

Hypotheekcoach van Hypotheek24.nl Aniek Koppens legt het je uit: “De werkgeversverklaring is een bevestiging van jouw werkgever over de vorm van je dienstverband en de betaling aan jou als werknemer”. Je levert de werkgeversverklaring altijd aan in combinatie met een salarisstrook. Het is een toelichting op het inkomen dat uit je salarisstrook blijkt.

Wat staat er op de werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is verdeeld in zes verschillende onderdelen.

  • Gegevens werkgever: in dit vak staan de gegevens van je werkgever;
  • Gegevens werknemer: in dit onderdeel staan jouw gegevens en welke functie je vervult;
  • Aard van het dienstverband: houdt in of je een vast dienstverband hebt of dat je een tijdelijk dienstverband hebt;
  • Verklaring voortzetting dienstverband: wordt vaak de intentieverklaring genoemd;
  • Inkomen: Hier staat jouw inkomen per onderdeel uitgelegd. Achter elk onderdeel dient een voetnoot te staan. Deze voetnoten staan direct onder het stuk inkomen genoemd. Zonder voetnoot kunnen wij dit deel van je inkomen helaas niet meenemen;
  • Leningen en/of loonbeslag: als je een lening hebt lopen bij je werkgever, bijvoorbeeld vanwege een fietsenplan, dan wordt dat hier ingevuld. Daarnaast kan het zijn dat er beslag op een deel van je loon gelegd wordt, een hypotheek wordt dan in veel gevallen niet verstrekt.

Wat is de intentieverklaring?

Als je een contract hebt voor bepaalde tijd, dan moet de intentieverklaring ingevuld worden. De werkgever moet de intentieverklaring met ja of nee beantwoorden. Als je werkgever de intentieverklaring met ja beantwoordt, dan betekent dat je na het aflopen van je huidige contract een vaste aanstelling krijgt. Mits:

  • Je hetzelfde blijft functioneren;
  • Er niets binnen het bedrijf verandert.

De intentieverklaring moet verder een bedrijfsstempel, naam van de ondertekenaar en een handtekening bevatten. Er komen dus in totaal twee bedrijfsstempels en twee handtekeningen op je werkgeversverklaring te staan. Als je werkgever de intentieverklaring met nee beantwoordt, dan kunnen we je hypotheek aanvragen als flexwerker.

Loopt jouw tijdelijke contract binnen een maand af?

Als je tijdelijke dienstverband binnen een maand afloopt dan zal de geldverstrekker vragen om een aparte bevestiging waarin staat dat jouw tijdelijke contract wordt omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. In deze verklaring mag niet meer staan opgenomen dat dit is onder voorbehoud van gelijk functioneren en geen veranderingen in het bedrijf.

Waar moet je op letten als de werkgeversverklaring is ingevuld?

De werkgeversverklaring is een document dat vaak afgekeurd wordt door geldverstrekkers omdat het aan veel verschillende eisen moet voldoen. Als je de werkgeversverklaring hebt ontvangen van je werkgever, let dan goed op de volgende punten:

  • Zijn alle velden ingevuld?
  • Is het document door één persoon ingevuld?
  • Is de werkgeversverklaring ingevuld met dezelfde blauwe pen?
  • Bevat de werkgeversverklaring een bedrijfsstempel?
  • Voldoet het document aan de voorwaarden van NHG?
  • Is de werkgeversverklaring niet ouder dan 3 maanden?
  • Is je functie op de werkgeversverklaring hetzelfde als op je salarisstrook?
  • Komt je bruto jaarinkomen overeen met je salarisstrook?

Je kan je bruto jaarinkomen op je salarisstrook makkelijk vergelijken met je inkomen uit de werkgeversverklaring. In geval van maandelijkse uitbetaling vermenigvuldig je je bruto loon met 12. En in het geval van vier wekelijkse uitbetaling vermenigvuldig je het brutoloon met 13. Het bedrag dat uit een van deze berekeningen komt, moet overeen komen met het loon op je werkgeversverklaring.

Wat moet je doen als het bedrijf waar je werkt geen bedrijfsstempel heeft?

Heeft het bedrijf waar je werkt geen bedrijfsstempel? Dan moet er een aanvullende verklaring komen van de werkgever waarin staat dat er geen bedrijfsstempel is. Deze verklaring moet op officieel briefpapier staan en een handtekening van de werkgever bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *