Eigen geld

“Mijn rentevaste-periode loopt af, wat zijn mijn opties?”

Leestijd: 2 minuten

Je hebt je hypotheek al heel wat jaren geleden afgesloten en je rentevaste-periode loopt bijna af. Je zult je dus weer moeten verdiepen in je hypotheek. Om jou te helpen, laten we zien wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten.

Rentevaste-periode

Als je rentevaste-periode afloopt dan heb je twee mogelijkheden:

  • Je blijft bij je huidige geldverstrekker;
  • Je sluit je hypotheek over.

Bij het aflopen van de rentevaste-periode zal de geldverstrekker je een nieuw aanbod doen. Maar dat hoeft voor jou niet de beste optie te zijn. Wellicht is oversluiten voor jou voordeliger. Gebruik onze tips en je weet wat in jouw geval het beste is!

1. Oriënteer je op tijd

Zorg dat je weet wanneer je rentevaste-periode afloopt zodat je op tijd kunt beginnen met oriënteren. Kijk welke rente andere verstrekkers aanbieden en vergelijk dat met de rente van je eigen geldverstrekker. Wie weet kan een andere geldverstrekker je een aantrekkelijker aanbod doen!

2. Vergelijk meer dan alleen hypotheekrente

De rente is een van de meest in het oog springende gegevens van een hypotheek. Maar geldverstrekkers bieden meer aan dan alleen rente. Vergelijk geldverstrekkers en hypotheken ook op basis van andere voorwaarden. Kijk bijvoorbeeld naar het maximale percentage dat je boetevrij kunt aflossen of een goede verhuisregeling.

3. Bereken  of oversluiten voordelig is

Als je je hypotheek wilt oversluiten, dan brengt je huidige geldverstrekker een boete in rekening. De boete die de geldverstrekker in rekening brengt, zal niet zo hoog zijn als je rentevaste-periode bijna afloopt. Houd ook rekening met bijvoorbeeld de kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek en de notaris. Bereken of oversluiten met deze kosten alsnog voordeliger is.

4. Kies voor variabele hypotheekrente

Als het einde van de rentevaste-periode nadert en je weet nog niet wat je wilt doen, dan kan je voor variabele hypotheekrente kiezen. Je hebt dan langer de tijd om je mogelijkheden tegen elkaar af te wegen. Op het moment dat je er uit bent, kan je je hypotheek oversluiten of je hypotheekrente vastzetten zonder dat je daar een hoge boete voor moet betalen.

Hypotheekrente vergelijken

Loopt jouw rentevaste-periode bijna af? Vergelijk dan de actuele hypotheekrente op Hypotheek24.nl en plan een afspraak in voor een adviesgesprek met een van onze hypotheekadviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *