Droomhuis

“Kan ik mijn hypotheek zelf oversluiten?”

Leestijd: 2 minuten

Stel je rentevastperiode loopt af of je hebt een scherp rentetarief gezien. Dat is een goed moment om je hypotheek oversluiten. Wist je dat je dat goed zelf kan regelen? Je hebt namelijk al eens een hypotheek afgesloten dus je hebt aardig wat kennis in huis over hypotheken. Om je wat extra zekerheid te geven hebben we alle belangrijke punten voor je op een rij gezet.

Wat is het oversluiten van een hypotheek?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je je huidige hypotheek inlost waardoor de bijbehorende voorwaarden worden gewijzigd, of worden vervangen door een hypotheek bij een andere geldverstrekker.  Het is ook mogelijk om je hypotheek over te sluiten naar NHG, wellicht is dat een interessante optie voor je.

Wanneer sluit je je hypotheek over?

Er zijn verschillende momenten waarop je je bestaande hypotheek kan of wil oversluiten. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Je rentevastperiode loopt af;
  • Je wilt gaan verbouwen;
  • Het is voordeliger om over te sluiten dankzij lagere maandlasten.

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je met je geldverstrekker een rentevastperiode afgesproken. Het aflopen van de rentevastperiode is een goed moment om je hypotheek over te sluiten. Maar het is ook mogelijk dat je je hypotheek wilt oversluiten omdat het je geld gaat opleveren. De rente die de nieuwe geldvestrekker biedt is namelijk lager dan je huidige rente. Hierdoor zullen je maandlasten omlaag gaan.

Met welke kosten krijg je te maken als je je hypotheek oversluit?

Het oversluiten van je hypotheek is niet gratis, maar uiteindelijk kan het oversluiten van je hypotheek je geld gaan opleveren. Houd rekening met de volgende kosten en bereken of oversluiten voor jou interessant is:

  • Boeterente betaal je aan je huidige geldverstrekker. De hoogte van de boeterente hangt af van de huidige rente in vergelijking met de rente die jij betaalt en de resterende looptijd van je rentevastperiode;
  • Taxatiekosten voor het NWWI gevalideerde taxatierapport (in sommige gevallen is het mogelijk om op basis van het WOZ-besluit een hypotheek over te sluiten);
  • Notariskosten voor het passeren van de hypotheekakte en het doorhalen van de oude hypotheekakte;
  • Advies- of bemiddelingskosten.

Je kan veel geld  besparen door je hypotheek zelf over te sluiten. Bij Hypotheek24.nl kan je je hypotheek zelf online afsluiten via het tiendelige stappenplan, hierdoor kan je besparen op dure advieskosten die hypotheekadviseurs doorgaans regelen. Als je zelf je hypotheek oversluit heb je zelf de regie in handen en kan je zelf de keuzes maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *