Registratie bij BKR

Nieuwe regels BKR vanaf vandaag van kracht

Leestijd: 2 minuten

Vandaag is het 1 december en dat betekent dat de nieuwe, strengere regels van het Bureau Krediet Registratie (BKR) zijn ingegaan. Vanaf vandaag worden kredieten eerder geregistreerd. Wat betekent dat voor jou?

Wat doet het BKR?

Het BKR neemt iedereen in hun register op die een lening of een doorlopend krediet heeft afgesloten. Denk hierbij aan een creditcard, rood kunnen staan op de betaalrekening of schulden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een positieve en een negatieve registratie:

  • Positieve registratie: je hebt een of meerdere kredieten, maar je hebt geen betalingsachterstanden en je kan een nieuw krediet afsluiten;
  • Negatieve registratie: je hebt een of meerdere betalingsachterstanden en het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek is vrijwel onmogelijk.

De registratie van kredieten is er om je te beschermen. Het zorgt er namelijk voor dat je niet teveel leningen kan afsluiten en je niet in de problemen komt.

Wat houden de nieuwe regels in?

Wat er vandaag verandert is dat het BKR je ook opneemt in het register bij relatief lage kredieten. Je wordt nu al geregistreerd als je een krediet van 250 euro of meer hebt, dat langer loopt dan een maand. Oftewel je wordt veel sneller geregistreerd. Dit kan tot gevolg hebben dat je maximale hypotheek lager uitvalt.

Ben jij geregistreerd bij BKR?

Als je graag zeker wilt zijn van je status bij het BKR, dan kan je bij het BKR je gegevens opvragen. Zij zoeken voor je uit of je geregistreerd bent en wat voor registratie het is. Je weet dan wat voor stappen je moet ondernemen om je registratie (eventueel) te verwijderen.

Kan jij rood staan op je betaalrekening of heb je een creditcard? Wij zochten voor je uit hoe je deze eenvoudig kan opzeggen zodat je vermelding in de registers van het BKR verwijderd wordt.

Hoe hoog is je maximale hypotheek?

Op Hypotheek24.nl kan je berekenen wat je maximale hypotheek is op basis van je inkomen en eventuele schulden of kredieten. Je weet binnen enkele minuten wat jouw maximale hypotheek is zodat de huizenjacht kan beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *