Consument kan nu zelf online zijn hypotheek afsluiten

Leestijd: 3 minuten

Hypotheek24.nl opent de aanval op traditionele hypotheekadviseur

Zelf je huis via internet verkopen of zelf een vakantie boeken kon al lang. Vanaf vandaag kunnen consumenten nu ook zelf online hun hypotheek afsluiten. En dat is voor het eerst. Hypotheek24.nl opent daarmee de aanval op de traditionele hypotheekadviseur. Voor het zelf online afsluiten van een hypotheek bij Hypotheek24.nl betalen consumenten 650 euro aan bemiddelingskosten. Via de traditionele hypotheekadviseur lopen de kosten voor advies en bemiddeling op tot wel 3.000 euro.

 Sinds 2013 is het voor veel mensen een stuk eenvoudiger geworden om een hypotheek af te sluiten. Waar zij tot die tijd uit veel combinaties konden kiezen (volledig spaarhypotheek of toch een deel aflossingsvrij?) moeten huizenkopers nu hun hypotheek in 30 jaar verplicht aflossen. Daarbij komt dat door het provisieverbod consumenten nu direct moeten betalen voor hypotheekadvies.

Er valt dus niet zoveel meer te kiezen bij het afsluiten van je hypotheek. Zo kiest 90% van de starters voor een annuïteitenhypotheek, en neemt ruim 80% een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de verplichte overlijdensrisicoverzekering (ORV). Ook kiest de grote meerderheid voor 5 of 10 jaar rentevaste periode. Tenslotte zijn de onderlinge verschillen tussen de hypotheken op rente en voorwaarden ook vrijwel weggevallen.

Hypotheek24.nl helpt consumenten stap voor stap hun hypotheek online te kiezen en zelf af te sluiten. Van het berekenen van je maximale hypotheek en de maandlasten van je hypotheek tot het afleggen van een verplichte kennistoets en het uploaden van de benodigde documenten met je smartphone. Dat doet zij met een concurrerend tarief van 650 euro waar bijvoorbeeld De Hypotheker voor het traditionele hypotheekadvies ruim 3.000 euro rekent. Consumenten kunnen voor het afsluiten een webcamcheck doen met een hypotheekcoach van Hypotheek24.nl.

De hypotheekmarkt openbreken

Peter Ruys, directeur van Hypotheek24.nl: “We zijn Hypotheek24.nl begonnen om met innovatie de hypotheekmarkt open te breken. Die markt staat namelijk al jaren stil. Consumenten willen echter steeds meer online zelf doen. Maar iedereen dacht tot nu toe dat een hypotheek daarvoor veel te ingewikkeld is. Dat is niet meer zo en dat komt door de fiscale verandering van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor zijn er feitelijk nog maar twee smaken over en is het kiezen van een hypotheek is voor veel mensen allang niet meer zo moeilijk als vroeger. De hypotheekadviseur heeft dat ons alleen nooit verteld omdat zijn vergoeding dan onder druk zou komen te staan. Voor die mensen is er vanaf vandaag een alternatief. Ze kunnen hun hypotheek nu online zelf afsluiten en daardoor flink besparen. Zo houden ze misschien wat over om toch die nieuwe bank of badkamer te financieren.”

Hypotheek24.nl is een project van DGN. DGN was eerder o.a. verantwoordelijk voor het succesvol openbreken van de notarismarkt door in 2000 als eerste site de tarieven van notarissen te publiceren. Inmiddels is DeGoedkoopsteNotaris.nl uitgegroeid tot de grootste notarissite van Nederland en zijn mede dankzij dit initiatief de notaristarieven sinds 2000 flink gedaald. Daarnaast lanceerde DGN in 2005 de onafhankelijke zorgvergelijker ZorgKiezer.nl. Jaarlijks stappen tienduizenden mensen over van zorgverzekering via ZorgKiezer.nl. In 2009 lanceerde DGN AdvocatenOverzicht.nl, waarmee voor het eerst de uurtarieven van advocaten konden worden vergeleken en in 2010 de allereerste bankenvergelijker Bankenoverzicht.nl.

Consumenten zijn er klaar voor 

Uit onderzoek van de AFM en het Gfk blijkt dat steeds meer mensen online hun hypotheek vergelijken. Vorig jaar besloot ABN Amro zelf hypoheken op execution only-basis aan te gaan bieden. De andere grote hypotheekverstrekkers zijn nog vrij terughoudend. Ruim een kwart van de mensen zegt hun hypotheek zonder hypotheekadvies, execution only te willen gaan afsluiten als gevolg van de hoge kosten van hypotheekadvies. Nu is dat nog maar een paar procent. Voor het zelf afsluiten van een hypotheek stelt de AFM het afleggen van een kennis -en ervaringstoets verplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *