Huis te koop

Ik ben ZZP’er en ik wil een hypotheek. Waar moet ik op letten?

Leestijd: 2 minuten

Bij het verstrekken van een hypotheek hanteren banken strenge normen. Er wordt vooral goed gelet op het inkomen. Je moet een stabiel inkomen hebben om een hypotheek te kunnen krijgen. Waar moet je aan voldoen om een ZZP’er hypotheek te kunnen krijgen?

Bij werknemers met een vast contract wordt er vanuit gegaan dat ze een stabiel en vast inkomen hebben. Een vaste baan biedt tegenwoordig ook geen garanties, maar de banken blijven deze eisen stellen. Werknemers met een tijdelijk contract kunnen met een intentieverklaring aantonen het uiteindelijk de bedoeling van de werkgever is om een vast contract aan te bieden. Probleem verholpen! Het inkomen van een ZZP’er wordt op een andere manier beoordeeld.

Hoe moet het inkomen van ZZP’ers worden aangetoond?

Standaard kun je er vanuit gaan dat banken over drie volledige jaren de cijfers willen zien. De bank gaat vervolgens bepalen of ze van mening zijn dat de hypotheek verstrekt kan worden. Zij gaan uit van het gemiddelde van deze resultaten. Toch zijn er mogelijkheden als je minder dan drie jaren actief bent als ZZP’er.

Er wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de branche waarin je actief bent. Ook wordt er rekening gehouden met diverse andere factoren, zoals:

  • De groei van de winst in de afgelopen jaren
  • Breng je eigen spaargeld in?
  • Hoeveel opdrachtgevers heb je?
  • Wat is je opleiding/achtergrond?
  • Kun je in geval van nood weer eenvoudig aan het werk komen in loondienst?
  • Wat is de prognose voor de toekomst?

Gemiddelde nettowinst is bepalend bij ZZP’er hypotheek

De bank is niet geïnteresseerd in de omzet, maar in de nettowinst. Dit is namelijk het bedrag dat je daadwerkelijk te besteden hebt. Het moet wel gaan om een stabiel inkomen, daarom willen ze over drie jaren de cijfers. Op de volgende manier wordt er een gemiddelde genomen over de nettowinst:

Nettowinst 2012: €40.000 x 1
Nettowinst 2013: €45.000 x 2
Nettowinst 2014: €60.000 x 3

De uitkomst van deze berekeningen wordt vervolgens gedeeld door 6. Hierdoor telt vooral het resultaat van het laatste jaar zwaar mee in het berekenen van het gemiddelde. Ga je voor een ZZP’er hypotheek met NHG? In dat geval mag de gemiddeld nettowinst niet hoger zijn dan de winst van het laatste jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *