Nederlander lost meer af op hypotheek

Leestijd: < 1 minuut

Dit jaar is een op de vijf Nederlanders van plan om tussentijds af te lossen op de hypotheek. Hiervoor willen de meeste mensen spaargeld of geld uit beleggingen gaan gebruiken. Uit de ING Woonindex is gebleken dat meer dan 25 procent al eerder tussentijds heeft afgelost. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat huiseigenaren en potentiële starters meer vertrouwen in de woningmarkt hebben gekregen. 

Goede tijd om een huis te kopen

Gemiddeld werd er vorig jaar 15.000 euro tussentijds afgelost op de hypotheek. Dit jaar verwacht het merendeel van de ondervraagden tussen de 1000 en 10.000 euro extra af te lossen op de hypotheek. Twee derde van de ondervraagden vind het nu een goede tijd om een huis te kopen. Huiseigenaren verwachten dat de huizenprijzen verder zullen stijgen en starters op de huizenmarkt verwachten niet dat de prijzen verder zullen dalen. Driekwart van de woningbezitters en starters heeft het gevoel dat er nu meer onderhandelingsruimte is dan twee jaar geleden en daarom is het nu een ideaal moment om een woning te kopen.

Wil jij ook extra aflossen op de hypotheek?

Als je spaargeld hebt of op een andere manier geld ter beschikking hebt om extra op je hypotheek af te lossen, is het belangrijk dat je vooraf de voorwaarden van je hypotheekverstrekker kent. Er is vaak een maximumbedrag wat je per jaar boetevrij mag aflossen. Dit maximumbedrag verschilt per bank en is meestal 10 tot 20% van de hypotheek. Wil je meer aflossen dat dit maximumbedrag, dan moet je rekening houden met een eventuele boete die je moet betalen voor het vroegtijdig aflossen van de hypotheek. Wil je de hele hypotheek aflossen, dan kan je dit het beste doen op het moment dat je rentevaste periode afloopt. Dan hoef je hier geen boete over te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *