Andere woning kopen met restschuld

Leestijd: 2 minuten

Heb je een restschuld en wil je een nieuwe woning kopen? Momenteel is het eigenlijk alleen mogelijk om de restschuld af te tikken met spaargeld of een lening. Mits je die lening kunt financieren natuurlijk. Er zijn namelijk nauwelijks banken te vinden die de restschuld van je oude woning willen opnemen in de hypotheek van je nieuwe woning. Sterker nog, wij kennen die banken niet.


Zekerheid voor de bank

Het is best logisch dat banken de restschuld niet mee willen nemen in een nieuwe hypotheek, want het risico van de bank neemt in zo’n geval toe. Ze verstrekken een hypotheek, terwijl het onderpand minder waarde heeft dan het bedrag dat je van de bank hebt mogen lenen. Mocht de bank moeten overgaan tot gedwongen verkoop, dan is de kans op verlies voor een bank vrij groot en dat is de reden waarom banken hier vaak niet aan mee willen werken.

Vast aan je woning

Als je een hogere hypotheek hebt dan de waarde van je woning, dan is een ander huis kopen erg lastig. Dat zorgt onder andere voor een slechte doorstroming op de woningmarkt, die hierdoor op slot komt te zitten. Er komen dan bijvoorbeeld voor starters minder woningen vrij omdat de meeste doorstromers een duurder huis kopen, en een woning in de lagere prijsklassen verlaten.

Lichtpuntje

ABN AMRO doorbreekt als eerste grootbank de beperking (voor nieuwe klanten) om een restschuld mee te financieren. Bij ABN is het nu mogelijk om tot 115% van de marktwaarde te lenen. Dat is het aankoopbedrag, inclusief ‘kosten koper’ en restschuld. De voorwaarde is uiteraard wel dat je de maandlasten van je hypotheek met je inkomen kunt dragen.

Hypotheek24

Helaas kun je via Hypotheek24 geen hypotheek van ABN aanvragen, maar je kunt wel rechtstreeks bij ABN terecht (kosten voor advies en afhandeling bedragen € 1.750 – € 2.100,-). Ga je voor het eerst een woning kopen dan kan Hypotheek24 een zeer interessante optie voor je zijn. Bij Hypotheek24 stel je zelf je hypotheek samen, kies je zelf een hypotheekverstrekker, rentevastperiode etc etc. Je krijgt van ons geen hypotheekadvies. Onder andere daarom kunnen we voor € 650,- de hypotheek voor je regelen. Meer weten alvorens je aan de slag gaat? Lees: voor wie is Hypotheek24 geschikt?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *