Nationale hypotheekbank in de maak

Leestijd: < 1 minuut

Nationaal Hypotheek InstituutHet kabinet, pensioenfondsen en verzekeraars zijn al enige tijd aan het onderhandelen over een nationale hypotheekbank. De bank krijgt de naam Nationaal Hypotheek Instituut (NHI), waarin hypotheken worden ondergebracht. De pensioenfondsen en verzekeraars kunnen hierin beleggen. 

Het Financieel Dagblad schrijft dat het kabinet met Prinsjesdag het nieuwe plan wilt presenteren. Het Nationale Hypotheek Instituut moet miljarden euro’s aan hypotheken overnemen van banken, zodat de banken meer ruimte krijgen in de financiering.

Financiering van het NHI

Het NHI wordt gefinancierd door pensioenfondsen die obligaties kopen met staatsgarantie. Het investeren in hypotheken door pensioenfondsen neemt financieringslast weg bij de banken. Dit kan op termijn resulteren in een daling van de hypotheekrente. Er werd al langere tijd gesproken tussen de drie partijen over het opstellen van een NHI, maar was de staatsgarantie een hobbel in de weg. Als er aflossingsproblemen ontstaan komen deze namelijk op de schouders van de staat te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *