Wat houden de mededelingsplicht en onderzoeksplicht in?

Lage hypotheekrente: vloek of zegen?

Leestijd: 2 minuten

Al tijden wordt er jubelend geschreven over de zogenaamd historisch lage hypotheekrente. Dit is hèt moment om een hypotheek af te sluiten of je hypotheek over te sluiten. Dat is dan ook hetgeen wat mensen doen. Alleen wat is de keerzijde van het afsluiten van een hypotheek met een lage hypotheekrente?

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Als je je rente voor 10 jaar of langer vastzet, dan wordt er getoetst met de daadwerkelijke rente. Als je je rente voor korter dan 10 jaar vast zet, dan wordt er getoetst met de toetsrente, welke 5% bedraagt. Dat betekent dat je met een rentevaste periode van 10 jaar of langer relatief veel kan lenen op basis van je inkomen, als de hypotheekrente laag is, zoals nu het geval is. Je kan het verschil in de maximale hypotheek tussen een rentevastperiode van 5 en 10 jaar bepalen in de tool Bereken maximale hypotheek. Met een rentevastperiode van 10 jaar kan je een stuk meer lenen. Dat is fijn omdat je een duurdere woning kan kopen met je huidige inkomen. Maar dat heeft ook een keerzijde.

Wat is het risico van lage hypotheekrente?

Het gevaar van lage hypotheekrente komt in zicht als je rentevastperiode afloopt. Op dat moment moet je namelijk een nieuwe rentevastperiode vaststellen en krijg je te maken met een nieuw rentepercentage. Het rentepercentage wordt altijd gebaseerd op de rente die geldt op het moment dat je rentevastperiode opnieuw wordt vastgesteld. Het is goed mogelijk dat als je rentevastperiode over 10 jaar afloopt, je een rente gaat betalen die twee of drie keer zo hoog is. Je maandlasten gaan dan ook omhoog.

Kan je de hypotheeklasten ook nog betalen als de rente omhoog gaat?

Het is belangrijk om je te bedenken of je de maandlasten van je hypotheek ook kan betalen als de rente gaat stijgen. Met name als je de maximale hypotheek gaat afsluiten of als een deel van je hypotheek aflossingsvrij is. Bij een aflossingsvrije hypotheek los je namelijk niets af en blijft de hypotheekschuld hetzelfde. Als de rente stijgt, stijgen je maandlasten ook enorm. Helemaal als je op dat moment ook geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek. Bedenk dus goed of je een maximale hypotheek kan afsluiten en betalen!

Wil jij je maximale hypotheek berekenen?

Je maximale hypotheek is eenvoudig te berekenen op Hypotheek24.nl. Vergelijk ook wat je kan lenen op basis van de actuele hypotheekrente en de toetsrente zodat je goed voorbereid bent op rentestijgingen in de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *