‘Lage hypotheekrente: Moet ik oversluiten?’

Leestijd: 2 minuten

Het is gunstig om een hypotheek over te sluiten want de hypotheekrente is op dit moment ontzettend laag. Starters kunnen in het bijzonder profiteren van de lage hypotheekrente omdat zij een hypotheek af kunnen sluiten terwijl ze daar weinig rente over betalen. Voor mensen die in het verleden al een hypotheek hebben afgesloten pakt de lage hypotheekrente vaak minder gunstig uit omdat ze relatief veel rente betalen. Deze groep mensen kan profiteren van de huidige lage hypotheekrente door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit heet het oversluiten van een hypotheek.

Oversluitboete

Volgens Wegwijs zijn banken vaak niet blij als klanten hun hypotheek oversluiten omdat ze minder verdienen dan verwacht. Hypotheekrentes staan namelijk voor een bepaalde periode vast en als klanten voortijds besluiten hun hypotheek over te sluiten, dan loopt de bank inkomen mis. Daarom leggen banken ter compensatie vaak een oversluitboete op aan mensen die hun hypotheek voor de vastgestelde periode willen oversluiten.

 

Levert oversluiten geld op?

Thijs Rösken vertelde afgelopen najaar op DFT TV dat mensen niet meteen heel veel gaan besparen als ze hun hypotheek oversluiten. Ongeveer vier jaar na het oversluiten van een hypotheek gaat het geld opleveren voor huizenbezitters. Daarnaast is het slim om te berekenen of het voor jou voordelig is om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Op de website DFTgeld staat een tool waarmee je dat kunt uitzoeken. Als het aan de PVV ligt wordt de oversluitboete helemaal afgeschaft. Zij vinden namelijk dat banken dankzij de hoge rente al genoeg verdiend hebben, zo berichtte de Telegraaf in 2014.

 

Hypotheekakte doorhalen

Wil je geld besparen en je hypotheek oversluiten? Onderzoek dan op Hypotheek24 wat er voor jou mogelijk is. Het is namelijk eenvoudig om zelf een hypotheek af te sluiten en te besparen op dure advieskosten die hypotheekadviseurs doorgaans rekenen. Daarnaast kan je zien tegen welke rentetarieven je een hypotheek kan afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *