‘Hypotheekrente kan nog lager’

Leestijd: < 1 minuut

De rente was al laag, maar volgens een vergelijking van de Europese Centrale Bank (ECB) kan de rente nog meer omlaag. Dat bericht Thijs Rösken van De Telegraaf vandaag. In vergelijking met andere Europese landen is onze gemiddelde rente (3%) relatief hoog. In bijvoorbeeld Duitsland gelden strengere regels en brengen mensen gemiddeld meer eigen geld in. Maar langzaam wordt ook in Nederland de maximale leengrens afgebouwd en dus kan ook in Nederland de gemiddelde rente nog omlaag. 

Goed nieuws voor de vele geïnteresseerde kopers op de woningmarkt. De ECB denkt dat de rente in Nederland nog verder omlaag kan, omdat  ook in Nederland de leenregels steeds strenger worden. Dat maakt het veiliger voor banken om hypotheken te verstrekken en dus zal dat ook veel nieuwe toetreders op markt aantrekken.  En scherpe concurrentie leidt uiteindelijk weer tot een scherpere rente.

Zo wordt volgend jaar het maximale leenbedrag teruggebracht tot 102% van de woningwaarde. Nu is dat nog 103%. In andere landen, bijvoorbeeld in Duitsland, is een maximale lening van 70% of 80% maar mogelijk. Aangezien een huizenkoper dus veel meer eigen geld meebrengt, is het risico voor de hypotheekverstrekker dus veel lager.

“We kruipen langzaam richting de andere landen”, zegt econoom Dimitry Fleming van ING in De Telegraaf. „Wat je mag lenen ten opzichte van de woningwaarde is verlaagd, huizenbezitters moeten annuïtair aflossen en de hypotheekrenteaftrek is beperkt. Al die dingen trekken toetreders op de hypotheekmarkt.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *