Vijf redenen om de hypotheekrente zo lang mogelijk vast te zetten

Leestijd: 2 minuten

De hypotheekrentes zijn op dit moment ontzettend laag, maar hoe lang nog? De hypotheekrentes gaan ooit weer sterk stijgen. Het kan nog weken of zelfs jaren duren, maar je moet bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek goed gebruik maken van de huidige lage rentestand. Je kunt de hypotheekrente vastzetten voor 20 jaar voor minder dan 3%. Waarom zou je dan kiezen voor een rentevast periode van 5 jaar?

Wij geven jou 5 goede redenen om de hypotheekrente nu zo lang mogelijk vast te zetten.

Reden #1: Stabiele maandlasten voor een lange periode

Indien de hypotheekrentes laag blijven, kun je het beste kiezen voor een korte rentevast periode. Het probleem is alleen… ‘Je weet het niet’. De afgelopen jaren zijn de rentes sterk gedaald. Als je zeker zou weten dat dit de komende jaren ook gaat gebeuren, zou je kunnen kiezen voor om de rente een paar jaar vast te zetten. Om je maandlasten stabiel te houden, kun je het beste voor zekerheid gaan. Kies minimaal voor tien jaar vast. Stabiele maandlasten geven zekerheid.

Reden #2: De hypotheekrente kan wel weer naar 13% stijgen

In 1982 en 1983 kon je een hypotheek afsluiten tegen een hypotheekrente van 13%. Indien je tegen zo’n rentestand de rentevast periode moet verlengen, word je niet blij. Je kunt dit soort problemen voorkomen door een lange rentevast periode te kiezen. Hoe de hypotheekrentes zich gaan ontwikkelen weet niemand, maar door de huidige lage rente lijkt een sterke stijging waarschijnlijker dan een sterke daling. Je moet voorkomen dat je over een aantal jaren een veel hogere hypotheekrente moet betalen.

Reden #3: Wachten hoe de rente zich gaat ontwikkelen is niet slim

Bij het kiezen voor een rentevast periode van 1 jaar betaal je maar 1,75% hypotheekrente. Je zou kunnen zeggen, we gaan eerst verlengen voor 1 jaar en volgend jaar weer verder kijken. Hiermee loop je een groot risico. Zodra de hypotheekrentes weer gaan stijgen, zullen de rentes voor de langere rentevast perioden direct flink gaan stijgen. Bij een stijgende trend stijgen deze perioden namelijk harder dan de kortlopende rentevast perioden. Het is dus riskant om te wachten tot de stijging weer is ingezet,

Reden #4: Vaste maandlasten neemt zorgen weg

Financiële rust is belangrijk voor je geestelijke gesteldheid en je geluksgevoel. Het kiezen voor vaste lasten voor een lange periode geeft je rust. Ook bij een stijgende rente is de ramp voor jou te overzien met een rentevast periode van 15 of 20 jaar. Tegen die tijd zal waarschijnlijk al een groot deel van je hypotheek afbetaald zijn. Dit maakt een hoge rente minder erg.

Reden #5: Kun jij de maandlasten nog maar net dragen? Kies voor zekerheid

Sluit je een hypotheek af voor een bedrag dat je nog maar net kunt lenen? Zorg dan dat de maandlasten binnen een paar jaren niet verder gaan stijgen. Kiezen voor een langere rentevast periode zal ervoor zorgen dat de maandlasten hoger zijn in vergelijking met een rentevast periode van 5 jaar, maar toch moet je slim kiezen. Je kunt beter nu iets hogere lasten hebben die ook langer dan 10 jaar stabiel blijven.

Bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek moet je de rentevast periode kiezen die het beste bij jouw situatie past. In ons renteoverzicht kun je zien wat op dit moment de laagste hypotheekrentes zijn per rentevast periode. Je hoeft niet op basis van de rente een keuze te maken. Het is nog eenvoudiger om hiervoor gebruik te maken van ons stappenplan hypotheek afsluiten. Zo kies jij zelf eenvoudig de juiste hypotheek en bespaar je duizenden euro’s op hypotheekadvies.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *