Het is een feest op de huizenmarkt!

Leestijd: 2 minuten

De afgelopen weken hebben we steeds bericht over positieve ontwikkelingen op de huizenmarkt. Zo werden er relatief veel huizen bezichtigd, gaan starters dit jaar hun slag slaan vanwege de relatief lage hypotheekrente en huizenprijzen en er staan minder huizen onder water. Ook worden er meer hypotheken aangevraagd. Maar hier is het niet bij gebleven. Het aantal verkochte huizen is ook daadwerkelijk gestegen! In de eerste drie maanden van dit jaar is de huizenverkoop met maar liefst 18.9% toegenomen in vergelijking met de eerste drie maanden van 2014. Nu.nl bericht hierover naar aanleiding van een onderzoek van de makelaarsvereniging NVM.

Wat zeggen de verkoopcijfers?

De verkoopcijfers liegen er niet om. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 28.938 huizen verkocht. Wat neerkomt op een stijging van 18.9% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het eerste kwartaal van 2014 was namelijk goed voor de verkoop van 24.366 huizen. De laatste drie maanden van 2014 deden het qua verkoopcijfers nog beter dan het afgelopen kwartaal. In het laatste kwartaal van 2014 verwisselden 34.842 huizen van eigenaar.

Waarom deed het laatste kwartaal van 2014 het relatief goed?

Het vierde kwartaal van 2014 deed het zo goed vanwege de schenkingsvrijstelling die gold tot en met 31 december 2014. Voor die datum kon men tot maximaal  €100.000,- belastingvrij schenken, mits dat geld in de koop, afbetaling of verbouwing van een huis gestoken zou worden. Daarnaast kan er sinds 1 januari minder geleend worden waardoor mensen de koop van een huis niet uitgesteld hebben. Deze factoren hebben de huizenverkoop gestimuleerd. Dat is onder andere terug te zien in de cijfers van het Kadaster. Het Kadaster registreerde afgelopen december 63% meer woningen dan het jaar daarvoor.

Hoe zit het met de huizenprijzen?

Niet alleen de verkoop van het aantal huizen stijgt, ook de gemiddelde verkoopprijs stijgt. In de eerste drie maanden van 2015 kostte het gemiddelde koophuis €211.000,-. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2014 is dat 2.9% meer. In de eerste drie maanden van 2014 kostte een koophuis gemiddeld €205.000,-.

Hoe gaat het met de huizenmarkt in vergelijking met 2008?

Ondanks deze positieve boodschappen heeft de huizenmarkt nog niet dezelfde piek bereikt als voor het uitbreken van de crisis. In het tweede kwartaal van 2008, toen de huizenmarkt op zijn best was, werden 37.021 huizen verkocht met een gemiddelde prijs van €251.000,-. Momenteel zitten de huizen daar nog zo’n €40.000,- onder maar daar zit dus een stijgende lijn in.

Ben je ook van plan om een huis te kopen?

Eerder gaven we al zeven tips waar je als starter op moet letten als je een huis wilt kopen. Wil je besparen op de hypotheekkosten? Sluit dan stap-voor-stap zelf een hypotheek af op Hypotheek24. Een hypotheek afsluiten kan je namelijk eenvoudig zelf. Door het zelf te doen bespaar je op de kosten van de hypotheekadviseur. Wil je nog meer geld besparen? Vergelijk dan notarissen op tarief en kwaliteit op DeGoedkoopsteNotaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *