Huizenkopers en de rentevaste-periode van 30 jaar

5 Tips bij het oversluiten van je hypotheek

Leestijd: 2 minuten

De huidige lage hypotheekrentes maken dat het oversluiten van je hypotheek nu wel heel aantrekkelijk is. Bij het oversluiten komen wel wat zaken kijken. Om het hele proces voor jou wat gemakkelijker te maken heeft Hypotheek24.nl vijf tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Begin op tijd

Het oversluiten van je hypotheek neemt veel tijd in beslag. Het is over het algemeen niet binnen twee weken geregeld. Daarom is het verstandig om drie maanden van te voren te beginnen met de aanvraag. Wanneer je het nieuwe renteaanbod van je huidige geldverstrekker ontvangt, moet je eigenlijk al weten of je wel of niet wilt gaan oversluiten.

Tip 2: Vraag de boeteberekening op

Vraag bij je huidige geldverstrekker de boeteberekening op wanneer je hebt besloten om over te sluiten. Je betaalt namelijk een boete voor het oversluiten van je hypotheek. Zo kan je berekenen of je daadwerkelijk voordeliger uit bent wanneer je gaat oversluiten. Andere geldverstrekkers zullen ook om de boeterekening vragen wanneer je daar een aanvraag tot oversluiten indient.

Tip 3: Oversluiten (naar) NHG

Het oversluiten van je hypotheek met NHG is geen probleem. Wil je oversluiten naar een hypotheek met NHG omdat je daar nu wel voor in aanmerking komt? Dit proces is iets ingewikkelder en brengt meer werk met zich mee. Je moet tevens aan een aantal voorwaarden voldoen om je hypotheek over te sluiten naar NHG. Welke voorwaarden dat zijn, lees je hier.

Tip 4: Taxatierapport of WOZ-waarde

Bij het oversluiten is een nieuw taxatierapport niet in alle gevallen verplicht. Bij een hypotheek met NHG is het altijd verplicht. Toch is het verstandig om wel een taxatierapport op te laten maken, in plaats van de WOZ-waarde te gebruiken. De geldverstrekkers kunnen jou een lagere rente bieden omdat zij minder risico lopen met een taxatierapport dan met een WOZ-waarde.

Tip 5: Vergelijk alles

Ga niet alleen af op de laagste rente. Kijk ook goed naar de voorwaarden van de geldverstrekker en de hypotheekvorm. Het kan zijn dat je op de lange termijn voordeliger uit bent, omdat de voorwaarden heel gunstig zijn. Vergelijk dus alles en kijk niet alleen naar de hypotheekrentes.

Zit je er over na te denken om je hypotheek over te sluiten? Vergelijk op Hypotheek24.nl gemakkelijk en snel alle hypotheken en sluit direct over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *