Rentevaste-periode

Woning gezien met erfpacht?

Leestijd: 2 minuten

Als je een woning wilt kopen die staat op erfpacht komen hier verschillende dingen bij kijken. Tot 2020 kunnen erfpachters in Amsterdam hun erfpacht nog tussentijds afkopen. Dat is erg voordelig, omdat grondprijzen in Amsterdam alleen maar stijgen. Als je de erfpacht niet afkoopt kan het erfpachtcanon flink stijgen.  Welke kosten maak jij precies? En is het verstandig om de grond af te kopen?

Wat is erfpacht?

Een woning met erfpacht betekent dat de woning op een stuk grond staat, waar je nooit de eigenaar van zou worden. Een voordeel van het kopen van zo’n woning is dat ze meestal goedkoper zijn. De lagere prijs van de woning, omdat je niet betaalt voor de grond, wordt op een andere manier betaalt, namelijk met het erfpachtcanon. Je betaalt dit aan de eigenaar. Het stuk grond kan zowel van een individu zijn als van de gemeente.

Soorten erfpacht

Er zijn twee verschillende soorten erfpacht: eeuwigdurende erfpacht en voortdurende erfpacht.

Bij voortdurende erfpacht wordt er elke 50 tot 75 jaar gekeken of de grondwaarde is aangepast. Bij eeuwigdurend erfpacht worden de kosten voor de grondwaarde maar één keer bepaald.

Kosten erfpacht

Bij een erfpachtgrond betaal je erpachtcanon.

Wat is erfpachtcanon?
Erfpachtcanon is het bedrag dat je jaarlijks betaalt, omdat je niet de eigenaar bent van de grond waar de woning op staat. De kosten hiervoor zijn gebaseerd op 5 procent van de grondwaarde op het moment dat je de woning aanschaft. De prijs hiervan is vrij laag omdat het canon elke 49 of 99 jaar wordt vastgelegd.

Afkopen erfpacht, kan dat?

Normaal gesproken betaal je maandelijks een bijdrage voor de grond die op erfpacht staat. Maar het is ook mogelijk om de grond af te kopen.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Hoe dit precies voor jou werkt hangt af van de locatie van je woning, hoe lang je contract loopt en of je de afkoopsom kan betalen.
Er zijn twee manieren om erfpacht af te kopen:

  • Op basis van je WOZ-waarde betaal je jaarlijks een bedrag. Waarbij stijging van de grondprijzen geen invloed hebben op het canon.
  • Je kan er ook voor kiezen om voor altijd of het eind van de vastgestelde periode te betalen. Hierbij betaal je een afkoopsom op voortkomt uit WOZ-waarde en de buurtstraatquote.

Hulp nodig?

Je hebt een woning gezien met erfpacht en jij wilt weten of het verstandig is om te gaan bieden om deze woning. Of misschien vraag jij je af hoe hoog je hypotheek moet zijn voor de woning. Je kunt altijd contact opnemen met ons op 020 2611 666.  Of via WhatsApp op +316 12 68 22 20 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *