Eindejaarstips 2019: Geld besparen in het volgende decennium

Leestijd: 2 minuten

2019 zit er bijna op en een nieuw decennium staat voor de deur. Maar voordat de klok 00.00 uur tikt, zijn er alvast een aantal slimme eindejaarstips om er financieel op vooruit te gaan in het nieuwe jaar.

Los af op je hypotheek

Een manier om wat financiële ontlasting te krijgen is door af te lossen op je hypotheek. Dit kan door middel van een extra aflossing of een aanvullende storting. Let er wel op dat je rekening houdt met het maximale bedrag dat je boetevrij af kan lossen. Verder kan het verstandig zijn om af te lossen op een aflossingsvrije hypotheek. Doordat er bij deze hypotheek geen aflossing betaalt hoeft te worden, betaal je over het hele jaar meer rente. Het is begrijpelijk dat dit voor de een makkelijker is dan voor de ander, maar zorg er wel voor dat je altijd geld op zak hebt voor onverwachtse uitgaven (een nieuwe wasmachine, nieuwe verfbeurt, etc.).

Belastinggeld: betalen of krijgen?

Wacht jij nog op belastinggeld uit 2014? Dan is het slim om dit deze maand nog te terug te vragen. In januari is het termijn van 5 jaar waarin je belastinggeld terug kan krijgen namelijk verstreken. Het minimale bedrag dat je terug kan vragen is 14 euro. Mocht jij de Belastingdienst nog wat centen verschuldigd zijn, is het ook wijs om dit nog in 2019 te doen. Openstaande schulden van de Belastingdienst mogen niet afgetrokken worden in box 3.

Wacht niet met grote aankopen

Heb jij jouw droomauto, keuken, telefoon of iets anders prijzigs gevonden? Dan is het verstandig om niet te lang te wachten met deze aankoop. Omdat je belasting moet betalen over je vermogen op 1 januari 2019, is het handig om nu nog naar de autodealer te gaan.

Bijtelling besparen

Ben jij een leaserijder in het bezit van een elektrische auto? Dan kan het slim zijn om deze nog in 2019 op kenteken te zetten. Hiermee bespaar je namelijk dubbele bijtelling in het komende decennium. De bijtelling wordt verdubbeld van 4 naar 8%. Verder wordt de maximale cataloguswaarde voor dit percentage verlaagd van 45.000 naar 50.000.

Denk duurzaam

Geld besparen en het milieu helpen? Dat kan! Jouw duurzame aankoop kan namelijk ook financiële voordelen hebben. Denk hierbij aan zonnepanelen of een energieneutraal huis. Sommige hypothekers geven korting aan huishoudens die duurzame maatregelen nemen. Verder bezuinig je hiermee op belasting en energierekeningen.

Wil jij meer informatie hebben over deze eindejaarstips? Spar met onze hypotheekadviseurs over jouw mogelijkheden en ga een goedkoper 2020 tegemoet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *