Spaargeld

Heb jij voldoende spaargeld voor het onderhoud van je woning?

Leestijd: < 1 minuut

Je droomt al jaren van een eigen woning en nu heb je er eindelijk een gevonden! Je bent druk met het regelen van je hypotheek, maar heb je ook nagedacht over het onderhoud van je woning? Zorg ervoor dat je voldoende spaargeld hebt om het huis te onderhouden. Maar wat is voldoende?

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor het onderhoud?

Als je een eigen huis hebt, dan loop je vroeg of laat tegen onderhoud aan dat gedaan moet worden. Alleen hoeveel kost dat onderhoud en hoeveel spaargeld moet je daarvoor reserveren? De stelregel die vaak gebruikt wordt is 1% van de waarde van de woning per jaar aanhouden.

Voorbeeld

Stel je heb een woning gekocht en de taxatiewaarde is € 220.000,-. Dan moet je per jaar ongeveer € 2.200,- besteden aan onderhoudskosten.

Houd daarnaast rekening met het soort woning dat je hebt gekocht. Zo zal een nieuwbouwwoning minder onderhoudskosten met zich meebrengen dan een woning uit 1900. Ook zorgt een vrijstaande woning doorgaans voor meer onderhoud dan een appartement.

Tip

Dit jaar geldt een schenkingsvrijstelling voor iedereen tussen de 18 en 40 jaar, zolang de schenking voor bepaalde doeleinden gebruikt wordt. Bijvoorbeeld de koop van een woning. Maar de schenkingsvrijstelling van € 100.000,-  geldt ook voor het onderhouden van een eigen woning. Wie weet kan je daar gebruik van maken!

Welk onderhoud kan je verwachten?

Als je precies wilt weten met wat voor onderhoud je de komende jaren te maken krijgt, dan kan je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Zo’n keuring is niet verplicht, tenzij de taxateur in het taxatierapport opneemt dat er een bouwkundige keuring plaats moet vinden. Regel de bouwkundige keuring net als je hypotheek via Hypotheek24.nl. Zo kan je veel besparen en je hypotheek in je eigen tijd regelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *