Eerste huis kopen? Zeven zaken waar je op moet letten

Leestijd: 3 minuten

Op deze plek berichtten we de afgelopen weken herhaaldelijk over hoe de huizenmarkt weer aan het opleven is. Er worden steeds meer huizen verkocht, maar ook de hypotheekrente blijft maar dalen. Misschien is dit ook het moment voor jou om in te stappen en je te oriënteren op het kopen van een huis. Maar waar moet je als starter nu op letten bij het kopen van je eerste huis? Het huis uitzoeken dat het beste bij jou of jullie past is geen probleem, maar wat komt er kijken bij de financiering van je droomhuis en het tekenen van het koopcontract? Wij zetten de zeven beste tips voor jou op een rijtje.

1. Speuren naar je droomhuis

Een koophuis zoeken waarin je wilt wonen is de eerste en de leukste stap. Plan een bezichtiging in en ga minstens op drie verschillende momenten kijken. Neem daarnaast elke keer een ander persoon mee. Andere mensen vallen weer andere dingen of gebreken op. Neem ook de tijd om regelmatig door de buurt te wandelen van je droomhuis. Een luidruchtig buurtcentrum om de hoek of een hangplek voor jongeren voor de deur, ontdek je pas als je een paar keer een ommetje maakt.

2. Welk huis past het beste bij jou?

Bij het kiezen van een koophuis moet je niet alleen rekening houden met de woonwensen van nu. Je moet er namelijk vanuit gaan dat je er mogelijk wel tientallen jaren blijft wonen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een groter huis indien er wensen zijn om kinderen te krijgen. Zijn er wensen om een eigen onderneming te beginnen? Zoek dan een huis uit met in ieder geval ruimte om uit te kunnen breiden.

3. Schakel je een aankoopmakelaar in of ga je zelf een bod uitbrengen?

Bij het kopen van een huis moet je proberen om het huis zo goedkoop mogelijk te krijgen. Er zijn bepaalde tactieken voor het onderhandelen over de prijs. Eventueel kun je hiervoor een aankoopmakelaar inschakelen. Hij of zij kan jou ook adviseren over het aan te kopen huis.

4. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Om er zeker van te zijn dat je een goede aankoop doet, moet je het huis door een bouwkundige laten beoordelen. De resultaten krijg je in een rapport van de bouwkundige. Hieruit blijkt wat de bouwkundige staat van het huis is. Weet wat je koopt!

5. Het perfecte huis gevonden? Laat ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract

Na het ondertekenen van een voorlopig koopcontract zit je vast aan hetgeen in het contract staat. Indien er nog afhankelijkheden zijn, moet je dit in het koopcontract op laten nemen. Een ontbindende voorwaarde die je eigenlijk altijd moet opnemen is het voorbehoud van het rond krijgen van de hypotheek.

Je hebt recht op 3 dagen bedenktijd
Nadat het koopcontract rond is, heb je nog 3 dagen de tijd om zonder opgave van reden onder het contract uit te kunnen. De verkoper heeft deze bedenktijd niet.

6. Ga je samenwonen? Maak een afspraak met de notaris

Samenwoners zijn niet standaard elkaars begunstigden bij overlijden. Samenwoners kunnen dus niet zonder een samenlevingscontract. Wil je geld besparen? Combineer het opstellen van een samenlevingscontract met het kopen van een huis. Je kunt nog meer geld besparen door ook nog eens te kiezen voor de notaris in jouw omgeving met de scherpste tarieven. Je kunt notarissen vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl.

7. Bespaar op hoge advieskosten met Hypotheek24.nl

Om het huis te financieren moet je nog een hypotheek afsluiten. Er zijn maar twee hypotheekvormen waar je tussen kunt kiezen. Weet jij wat je wilt? Bespaar dan € 1.000 tot € 2.000 door je hypotheek zelf af te sluiten via Hypotheek24.nl. Op basis van de hypotheekrentes en enkele kenmerken kun je eenvoudig zelf de hypotheek kiezen die het beste bij jouw situatie past.

Een gedachte over “Eerste huis kopen? Zeven zaken waar je op moet letten”

  1. Goed om te weten waar ik op moet letten bij het kopen van een huis. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren lijkt mij ook verstandig wanneer het huis al wat ouder is. Zo weet je precies welke renovaties je eventueel moet uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *