nieuwbouwwoning

Nieuwbouwwoning kopen: wat zijn de bijkomende kosten?

Leestijd: 3 minuten

Ben jij op zoek naar een nieuwbouwwoning? In 2018 kun je nog 100 procent van de marktwaarde van het huis lenen. De kosten van een woning eindigen helaas niet bij je hypotheek. Houd er dus rekening mee dat je spaargeld moet hebben voor alle bijkomende kosten voor het kopen van een nieuw huis. Maar aan welke bijkomende kosten kan je denken?

De kosten voor een bestaande woning verschillen van de kosten van een nieuwbouwwoning. De bijkomende kosten voor de aankoop van een nieuwbouwwoning zijn iets lager dan die voor een bestaande woning.

Voor een nieuwbouwwoning moet je rekening houden met de volgende kosten:

De aankoopkosten

Geen vrije keuze notaris voor leveringsakte

De keuze voor een notaris hangt af van het nieuwbouwproject. Veel nieuwbouwprojecten hebben al een projectnotaris aangesteld. Zij regelen dan de leveringsakte voor je. Deze notariskosten zijn al verwerkt in de koopsom. Check dit altijd even met de projectontwikkelaar om hier zeker van te zijn. Dit betekent wel dat je verplicht bent om door dezelfde notaris je hypotheekakte op te laten stellen. Deze betaal je wel zelf.

Vrije keuze notaris voor leveringsakte

Sommige nieuwbouwprojecten hebben geen notaris aangesteld, waardoor jij zelf een keuze mag maken voor een notaris. Notarissen mogen hun eigen tarieven bepalen. Zorg er dus goed voor dat je de tarieven voor bijvoorbeeld een hypotheek- en leveringsakte goed vergelijkt om te besparen op je notariskosten.

Na het tekenen van een leveringsakte, ook wel een eigendomsakte genoemd, ben je officieel eigenaar van de grond en de woning die daar op gebouwd wordt. Totdat de bouw van de woning is opgeleverd is het bouwbedrijf verantwoordelijk voor de woning en de verzekeringen.

De financieringskosten

Er moeten voor de aankoop van een nieuwbouwwoning ook financieringskosten worden gemaakt. Dat zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek.

De hypotheekakte

De hypotheekakte is een akte die is opgesteld bij de notaris, waarin de gegevens en de bepalingen van de hypotheek staan.

Let op: notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Je doet er dus goed aan om notarissen te vergelijken.

Advies en bemiddelingskosten 

Dit zijn de kosten voor het advies en voor het regelen van de hypotheekaanvraag en de bijbehorende verzekeringen. De kosten zijn afhankelijk van of jij een starterdoorstromer of oversluiter bent op de woningmarkt.

Kosten voor een NHG hypotheek

Met een NHG hypotheek wordt bedoeld dat een hypotheek de Nationale Hypotheek Garantie heeft. Je krijgt met zo’n hypotheek een lagere rente en bij gedwongen verkoop neemt NHG de eventuele restschuld over.

Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig 1 procent van het benodigde hypotheekbedrag.

Meerwerk

Bij het aankopen van de nieuwbouwwoning ben je met de aannemer overeengekomen wat in de prijs zit inbegrepen. Wil je daarna toch nog extra opties toevoegen? Dan valt dit onder meerwerk en hier betaal je voor.

Dubbele woonlasten

Houd er rekening mee dat je dubbele woonlasten hebt vanaf het moment dat je koopovereenkomst hebt getekend. Je betaalt namelijk vanaf het moment dat je de koopovereenkomst tekent. Dan woon je er nog niet.

Bouwrente aan aannemer

De aannemer heeft het geld voor het bouwen van de nieuwbouwwoning zelf voorgeschoten en hier rente over betaald. Deze kosten worden de bouwrente genoemd en die moet jij uiteindelijk betalen.  Die bouwkosten kun je onderverdelen in twee delen.

Uitstelrente:
Dit is de rentevergoeding over de periode vanaf het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst tot de overdracht van de woning op jouw naam.

Financieringsvergoeding:
Dit is de rentevergoeding over de periode vòòr het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst. Dit is ter compensatie van de kosten die de bouwer al heeft gemaakt voor het kopen van de grond en de start van de bouw.

Koop jij een bestaande woning?

Bekijk hier de bijkomende kosten voor een bestaande woning:

Bestaande woning kopen: wat zijn bijkomende kosten?

Notariskosten vergelijken

Het maakt niet uit welke akte je nodig hebt, het is altijd slim om verschillende notariskantoren met elkaar te vergelijken. Zowel voor locatie als voor tarieven is deze controle erg belangrijk. Een verdere locatie kan zomaar goedkoper zijn. Maar let wel op hoe vaak je de notaris moet bezoeken, want dan kan dit misschien onvoordelig uitpakken.

Spar gratis met een hypotheekexpert

Bij Hypotheek24 kun je gratis bellen met een hypotheekexpert. Zij kunnen jou precies uitleggen welke kosten je maakt bij de aankoop van jouw woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *