Flexwerker

10 onderdelen die je in de koop-/aanneemovereenkomst vindt

Leestijd: 3 minuten

Laat de bouw van je nieuwbouwwoning maar beginnen! Met het tekenen van de koop-/aanneemovereenkomst ben je weer een stap dichterbij. In de koop-/aanneemovereenkomst staat veel informatie en om je op weg te helpen, leggen wij je alle onderdelen uit!

Inhoud koop/-aanneemovereenkomst

Deze overeenkomst is een combinatie tussen een koopovereenkomst en een aanneemovereenkomst. Met de koopovereenkomst koop je je nieuwe woning en met de aanneemovereenkomst geef je de aannemer de opdracht op je huis te bouwen. Ook staat er in wanneer de bouw afgerond moet zijn.

Onderdelen in de koop-/aanneemovereenkomst

Ieder nieuwbouwproject is anders, waardoor ook de inhoud van koop-/aanneemovereenkomsten verschillen. Meestal kan je onderstaande onderdelen vinden in de overeenkomst. Loop alle onderdelen na, zodat je weet waar je voor tekent!

1. Contractstukken

In de contractstukken staat omschreven wat je hebt gekocht. Vaak is dit de verkoopbrochure waarin tekeningen staan en een omschrijving van het project. De perceelgrootte is vaak ook opgenomen in de verkoopbrochure. De grootte van het perceel ligt niet exact vast en de grootte wordt achteraf vastgesteld. Kijk wat de marges zijn, in hoeverre de grootte kan afwijken en of je daarmee akkoord gaat.

2. Hoogte van de koop- en aanneemsom

De hoogte van de koopsom is het bedrag dat je betaalt voor de koop van je nieuwe huis. De aanneemsom is het bedrag waarvoor de aannemer je woning bouwt.

3. Insolventieverzekering

De insolventieverzekering is erg belangrijk. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat je huis wordt afgebouwd mocht de aannemer failliet gaat. Kijk dus goed of deze verzekering aanwezig is!

4. Betaaltermijnen

De bouw van een nieuwbouwwoning wordt in termijnen betaald. Ook wel betaaltermijnen genoemd. In de koop-/aanneemovereenkomst staat vanaf wanneer de termijnen betaald moeten worden en hoeveel rente je moet betalen over de bouwtermijnen. De bouw van je woning wordt betaald vanuit een bouwdepot. Het is mogelijk dat de bouw van je woning al gestart is als je de woning koopt. Een aantal bouwtermijnen zijn dan al vervallen. Daar betaal je bouwrente voor.

5. Bouwtijd

De bouwtijd van je woning bepaalt wanneer je nieuwe huis klaar moet zijn. Het komt voor dat je huis niet op tijd afgebouwd is, het is mogelijk dat je dan een schadevergoeding kan ontvangen. Maar dit moet wel zijn afgesproken bij de koop van de woning.

6. Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat je van de koop af kunt zien. Wij hebben een speciale informatiepagina over ontbindende voorwaarden waar je meer informatie kan vinden.

7. Wat te doen bij problemen

Je hoopt natuurlijk dat de bouw van je woning voorspoedig verloopt, maar het is goed mogelijk dat er problemen ontstaan. In de koop-/aanneemovereenkomst staat wat jullie doen in het geval van problemen. Denk hierbij aan vorst, een slechte afwerking van je woning of het plaatsen van de verkeerde keuken of badkamer.

8. Meer- of minderwerk

Je nieuwbouwhuis moet nog gebouwd worden, waardoor je ervoor kan kiezen om extra aanpassingen te doen of juist minder. Dit wordt meer- en minderwerk genoemd. In de overeenkomst staat wat de kosten zijn van meer- en minderwerk en wat er mogelijk is.

9. Aanvullende bepalingen

Koop-/aanneemovereenkomsten bevatten vaak ook aanvullende bepalingen zoals de opschortende voorwaarden. Onder bepaalde voorwaarden kan de bouw van de woning worden uitgesteld. Bijvoorbeeld als de juiste vergunningen niet verleend zijn.

10. Bijzondere of afwijkende bepalingen

Voor sommige nieuwbouwprojecten gelden bijzondere of afwijkende bepalingen. Het project wil dan bijvoorbeeld dat je een bepaald hek plaatst of een bepaalde kleur verf gebruikt voor je kozijnen. Lees welke bepalingen voor jou gelden en wat ze inhouden, dan weet je wat je kan verwachten!

Hypotheek berekenen

Heb je een nieuwbouwwoning op het oog? Bereken je maximale hypotheek en regel je hypotheek vervolgens online, samen met een hypotheekcoach van Hypotheek24nl. Samen staan jullie sterk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *