Hypotheekadvies

Welke data kom je tegen in de koopovereenkomst?

Leestijd: 3 minuten

Ga jij binnenkort de koopovereenkomst tekenen van je toekomstige woning? Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het tekenen van het koopcontract. In het koopcontract zijn namelijk ontzettend veel clausules opgenomen. Aan een aantal van deze clausules zijn data verbonden die in jouw voordeel zouden kunnen werken. Om je een handje te helpen hebben wij de meest voorkomende data voor je uitgewerkt. Doe hier je voordeel mee!

Tekenen koopovereenkomst

De datum waarop je de koopovereenkomst getekend hebt wordt opgenomen in de koopovereenkomst. Op het moment dat je de koopovereenkomst tekent is je hypotheek nog niet rond. De datum dat je de koopovereenkomst tekent is dus niet de datum dat je alles al geregeld moet hebben, in tegendeel. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je bepalingen laat opnemen waardoor je nog van de koop kan afzien omdat het mogelijk is dat je hypotheek niet verstrekt wordt.

Ontbindende voorwaarden

De bepalingen die ervoor kunnen zorgen dat je nog onder de koop uit kan komen zijn ontbindende voorwaarden. Je kan heel veel ontbindende vooraarden laten opnemen in het koopcontract, zolang de verkopende partij en jij het er maar over eens zijn. Dit zijn de meest voorkomende ontbindende voorwaarden:

  • Binnen 72 uur onder de koop uit kunnen

Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je vanaf 00.00u op de dag van tekenen, drie keer 24 uur om zonder opgaaf van reden onder het koopcontract uit te komen. Deze bepaling is wettelijk bepaald en hoeft niet per se opgenomen te worden in het koopcontract.

  • Financieringsvoorbehoud

Een andere veel voorkomende ontbindende voorwaarde is financieringsvoorbehoud. Deze voorwaarde houdt in dat als je voor een bepaalde datum de hypotheek niet rond krijgt, je nog zonder kosten te maken onder de koop kan uitkomen.

  • Negatieve bouwkundige keuring

Als je voordat je het koopcontract geen tijd hebt om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, dan kan je in het koopcontract laten opnemen dat als de bouwkundige keuring negatief is, je nog onder de koop uit kan komen.

  • Geen NHG kunnen krijgen

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt verschillende voordelen. Je kan de koop laten ontbinden als je geen NHG krijgt.

Bankgarantie

Een bankgarantie wordt ook wel een waarborgsom genoemd. De verkopende partij laat de waarborgsom vaak opnemen in het koopcontract omdat ze willen weten of de koper zich aan de afspraken houdt. Vaak gaat het hierbij om een bedrag van 10% van de koopsom en dient voor een bepaalde datum overgemaakt te zijn naar de notaris. Of de notaris moet de garantie hebben dat de waarborgsom gestort zal worden door een derde partij mocht de koop niet door gaan.. Je hebt dan een schuld bij de partij die de bankgarantie levert.

Goed om te weten: De bankgarantie wordt door een andere partij geleverd dan de hypotheekverstrekker. Het is dus niet zo dat als je een bankgarantie krijgt, de hypotheek ook rond is of wel verstrekt zal worden.

Passeren leveringsakte

In de koopovereenkomst neem je ook op welke datum de akte van levering gepasseerd zal worden bij de notaris. De akte van levering, ook wel transportakte genoemd, zorgt ervoor dat de woning op jouw naam komt te staan. Naast het passeren van de akte van levering wordt ook de hypotheekakte gepasseerd bij de notaris.
Op de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je alle notaristarieven van deze aktes vergelijken.

Ingebrekestelling

Het is mogelijk dat je de financiering van de koop van de woning niet (op tijd) rond krijgt. Je zult dan in gebreke worden gesteld door de verkopende partij omdat je je niet houdt aan de regels die zijn opgesteld in het koopcontract. In het koopcontract kan je een termijn laten opnemen waarvoor je de financiering als nog rond kan krijgen. Vaak zijn dat 8 werkdagen. Heb je de financiering dan nog niet rond? Dan heeft de verkopende partij drie opties:

  • De koopovereenkomst wordt ontbonden en de verkopende partij eist de waarborgsom op.
  • Er wordt geëist dat de koop alsnog door gaat, je krijgt een boete opgelegd en je moet de eventuele schade vergoeden die de verkopende partij heeft opgelopen.
  • De rechter komt er aan te pas en er wordt een procedure gestart.

Houdt deze clausules in gedachten als je het koopcontract gaat ondertekenen!

2 gedachten over “Welke data kom je tegen in de koopovereenkomst?”

  1. Goed om te weten wat ik kan tegenkomen in mijn koopovereenkomst. Er zijn nog veel zaken die ik moet regelen in een korte tijd! Ook zal ik mijn notaris binnenkort contacteren, zodat ik een afspraak kan inplannen.

  2. Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Op dit moment woon ik nog in een huurwoning, maar ben mij aan het oriënteren op de woningmarkt. Ik zal zeker hulp inschakelen van een goede makelaar en notaris als het zover is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *