Leningen

Studieschuld, privé leaseauto of telefoonabonnement? Het beïnvloedt je hypotheek

Leestijd: 3 minuten

Je studieschuld, privé leaseauto of telefoonabonnement zijn van invloed op jouw maximale hypotheek. Je leent namelijk een bedrag per maand en dit wordt daarom meegenomen in je vaste lasten. Helaas is niet iedereen zich hiervan bewust. Bekijk hier welke regelingen voor jou gelden. 

Rijd jij een privé leaseauto?

Met een privé leaseauto voor de deur betaal je een bedrag per maand aan kosten voor de auto. Je autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud zit hier allemaal bij in. Relatief weinig kosten voor een mooie nieuwe auto dus! Houd er wel rekening mee dat je eventuele hypotheek hieronder lijdt. Het is namelijk een lening die bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) geregistreerd wordt.  Dit kan je zo een halve ton schelen op je hypotheek. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een privé leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek.

Wat kun je doen?

  • Een auto kopen van je eigen spaargeld.
  • Een goedkopere privé leaseauto kiezen.
  • Als je de mogelijkheid hebt; een leaseauto via jouw werkgever krijgen.

Heb jij een studieschuld?

Veel studenten houden aan het eind van hun studie een studieschuld over. Dat is geen ramp, je hebt immers goede betalingsregelingen. Je mag binnen 15-35 jaar afbetalen tegen een lage rente. Maar houd er wel rekening mee dat het van invloed is op je maximale hypotheek. Het startbedrag van de schuld wordt namelijk meegenomen voor 0,45% of 0,75% per maand afhankelijk in welk stelsel je valt. Ben jij voor 1 september 2015 gaan studeren? Dan val je onder het oude stelsel. Dan wordt er gerekend met een last van 0,75% op het startbedrag van je schuld. Ben jij na 1 september 2015 gaan studeren? Dan wordt er gerekend met 0,45%.

Rekenvoorbeeld:

Jij bent op 1 september 2012 begonnen met studeren en je hebt een schuld opgebouwd van 15.000 euro. Dan gaat de geldverstrekker er vanuit dat jij (0,75% van 15.000) 112,50 euro per maand aan lasten betaalt. Als jij een hypotheek kunt betalen van 700 euro in de maand, dan wordt dat bedrag verminderd naar 587,50 in de maand. Je maximale hypotheek gaat er dus op achteruit.

Let op: De lasten worden altijd berekend over het startbedrag. Pas als de hele studieschuld is afbetaald weegt het totale bedrag niet meer mee voor je hypotheek. Als jij bijvoorbeeld een studieschuld hebt van 15.000 euro en je hebt inmiddels 10.000 euro afbetaald, wordt er voor de hypotheek nog steeds gerekend met 15.000 euro.

Wat kun je doen?

  • Je schuld helemaal afgelost hebben voordat je een hypotheek afsluit.

Heb jij een toestel van minstens 250 euro mét abonnement?

Vanaf 1 januari 2017 wordt het in termijnen afbetalen van je toestel ook geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dat gebeurt alleen als je tenminste 250 euro van de prijs van het toestel in termijnen afbetaald. Alles boven de 250 euro wordt namelijk gezien als een lening.  Bij een lening van 800 euro voor je telefoon kun je ongeveer 10.000 minder aan hypotheek krijgen.

Wat kun je doen?

  • Een telefoon uitzoeken die minder dan 250 euro kost.
  • De telefoon in één keer afbetalen.
  • Een aanbetaling doen waardoor de lening onder de 250 euro uitkomt.

Een lening lijdt onder jouw hypotheek

De betalingsregelingen die jij aangaat hebben allemaal invloed op jouw hypotheek. Als je een creditcard hebt waarbij je in termijnen terug kan betalen, ga je ook een lening aan. Helaas is het niet zo dat de lening die je aangaat ook exact het bedrag is dat je minder kunt lenen voor je hypotheek. Als jij een studieschuld hebt van 15.000 euro kun je soms wel 70.000 minder lenen voor je hypotheek.

Wil jij een hypotheek gaan afsluiten, dan doe je er verstandig aan om zo min mogelijk leningen aan te gaan of de leningen voor die tijd afbetaald te hebben. Wil jij advies over jouw situatie, onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *