Ontevreden over je hypotheekrente, oversluiten?

Leestijd: 2 minuten

Van alle huizenbezitters die ontevreden zijn over hun hoge hypotheekrente sluit slechts 15 procent over van hypotheek. Dat meldt het AD vandaag uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK. Is het voor jou voordelig om je hypotheek over te sluiten?

Oversluiten

De hypotheekrente is op het moment extreem laag. Het kan dus lonen om van hypotheek over te sluiten. Maar er zitten voor- en nadelen aan het oversluiten van je hypotheek. Weeg deze goed af.

Voordelen van oversluiten

Huizenbezitters laten geld liggen als de rentevaste periode van hun hypotheek afloopt. Je accepteert het nieuwe rentevoorstel van de bank, maar je zou hier op kunnen besparen!
De voordelen van oversluiten op een rijtje:

  • Je profiteert van een lagere hypotheekrente waardoor je maandlasten lager zijn.
  • Je hebt de mogelijkheid om een andere hypotheekvorm kiezen.
  • Je kunt de hoogte van de hypotheek aanpassen.
  • De vergoeding die je moet betalen is fiscaal aftrekbaar.

Nadelen van oversluiten

Een hypotheek is meer dan alleen de rente die je betaalt. Je krijgt namelijk een hypotheek onder andere voorwaarden en je hebt bijkomende kosten.  De nadelen van oversluiten op een rijtje:

  • Je kunt een boete krijgen voor het tussentijds oversluiten van je hypotheek.
  • Als je de boete meeneemt in je nieuwe hypotheek (en dus niet in één keer betaalt) is de rente over dit deel niet aftrekbaar. De boete zelf wel.
  • Je moet opnieuw kosten maken voor het afsluiten van een hypotheek. Denk aan hypotheekadvies, taxatiekosten en notariskosten.
  • Je belastingvoordeel is lager, omdat je minder rente betaalt.

Is het voor jou voordelig?

Het oversluiten is dus alleen voordelig als het rentevoordeel afweegt tegen de boete en de bijkomende kosten die je maakt voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek. De hoogte van de boete verschilt per situatie en  kun je opvragen bij de huidige geldverstrekker.

Gebruik de checklist van Hypotheek24.nl om te kijken of oversluiten voor jou voordelig is.

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het oversluiten van hypotheek?  Als je doorstromer of oversluiter bent, dan betaal je 650 euro voor een los advies. Sluit je de hypotheek ook via ons af, dan betaal je 1250 euro.
Begin eerst met het vergelijken van alle hypotheekrentes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *