Open Huizen Dag

Hypotheekrente: hoeveel ga jij betalen?

Leestijd: 2 minuten

Ben je op zoek naar de laagste hypotheekrente? Dan is het handig om te weten hoe wordt vastgesteld hoeveel rente jij betaalt voor je hypotheek. Wij vertellen je hoe dat in zijn werk gaat zodat je nooit teveel betaalt!

Wat is marktwaarde?

De marktwaarde is de waarde van je woning als je die in een gewone situatie verkoopt op de markt. De marktwaarde is relevant omdat deze waarde invloed heeft op de:

  • Hoogte van de hypotheekrente;
  • Maximale hypotheek.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, leggen wij je uit!

Hoe wordt de marktwaarde van je woning vastgesteld?

In een vorig blog over het berekenen van de maximale hypotheek hebben we uitgebreid uitgelegd hoe de marktwaarde van een woning wordt bepaald. We leggen het voor de volledigheid nogmaals kort uit.

Hoe de marktwaarde wordt bepaald hangt af van het soort aanvraag. Er wordt onderscheid gemaakt in twee categorieën:

  • Nieuwbouw:
  • Bestaande bouw.

De taxatiewaarde bij nieuwbouw is gelijk aan de koop-/aanneemsom, soms komen daar nog kosten bij zoals de grondprijs en het meerwerk. Bij bestaande bouw kan er in het geval van oversluiten soms gebruik gemaakt worden van het WOZ-besluit. In het geval van aankoop wordt de taxatiewaarde vastgesteld door een NWWI gevalideerd taxatierapport.

Wat zijn risicoklassen?

Geldverstrekkers delen het risico dat zij lopen om een hypotheek te verstrekken in, in verschillende risicoklassen. Aan deze risicoklassen zijn verschillende hypotheekrentes gekoppeld. Hoe hoger de rente, hoe hoger het risico voor de geldverstrekker.

Je kan zelf berekenen in welke risicoklasse je valt. Je deelt de hypotheeksom door de marktwaarde van je woning en je vermenigvuldigd de uitkomst met 100.

Voorbeeld

Hypotheeksom Marktwaarde
€210.500,- €230.000,-

In het voorbeeld is de verhouding tussen de hypotheeksom en de marktwaarde 91.5% (210.500 / 230.000 * 100).

Kies je voor een hypoheek met NHG? Dan val je automatisch in de risicoklasse met NHG. De risicoklassen met NHG zijn voor geldverstrekkers het minst risicovol en hebben dan ook een lagere rente.

Hoe stel je de hypotheekrente vast?

De hoogte van de hypotheekrente die je betaalt, hangt van de volgende factoren af:

  • Risicoklasse;
  • Rentevaste-periode.

Aan de hand van bovenstaande uitleg kan je berekenen in welke risicoklasse je valt. Vervolgens kies je zelf voor een bepaalde rentevaste-periode. Hierdoor kan je zelf eenvoudig vaststellen welke rente je gaat betalen aan de hand van de rentetabellen van de geldverstrekkers.

Het renteoverzicht op Hypotheek24.nl deelt je automatisch in de juiste risicoklasse in, op basis van de door jou ingevulde gegevens. Je weet dan meteen wat de hypotheekrente is!

Wil je minder rente betalen?

Als je niet kiest voor een hypotheek met NHG, kan je minder hypotheekrente betalen door ervoor te zorgen dat je in een risicoklasse valt met een lagere rente. Het is namelijk zo dat als je meer eigen geld in brengt, de gevraagde hypotheek lager wordt. Hoe lager de hypotheek ten opzichte van de hypotheek, hoe meer kans je hebt om in een andere risicoklasse te belanden en minder rente te betalen!

Wat is je maximale hypotheek?

De maximale hypotheek wordt vastgesteld aan de hand van je inkomen en de marktwaarde van je woning. In 2016 is de maximale hypotheek 102% van de marktwaarde van je woning, mits je dit op inkomen kan dragen. Vanaf 1 januari 2017 gaat de maximale hypotheek met 1% omlaag naar 101% van de marktwaarde en in 2018 zakt de maximale hypotheek nogmaals naar 100%. Bereken jouw maximale hypotheek op Hypotheek24.nl zodat je een goed bod kan doen op je favoriete woning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *