marktwaarde

Vraagprijs hoger dan de marktwaarde of WOZ-waarde?

Leestijd: 2 minuten

Je hebt een mooi huis gezien en je overweegt om een bod te doen. Maar misschien is de vraagprijs of het bedrag dat jij wilt bieden wel veel hoger dan de marktwaarde of de WOZ-waarde van de woning. Wat moet je doen?

WOZ-waarde, wat is dat?

De WOZ-waarde (Waardering Onroerend Zaken) is de waarde die de gemeente toekent aan jouw huis. Die waarde wordt ieder jaar opnieuw bepaalt op 1 januari op basis van een schatting. Deze waarde bepaalt de belastingen die je aan de gemeente betaalt voor jouw woning.

Marktwaarde, wat is dat?

De marktwaarde van het huis wordt vastgesteld door de taxatie van de woning. Er wordt dan gekeken naar de ligging, de staat en het onderhoud. Dit is dus écht de waarde van de woning en geen schatting.

De marktwaarde bepaalt hoeveel jij maximaal mag lenen van de bank. In 2018 mag je 100 procent van de marktwaarde lenen. Het kan dus zijn dat jij een maximale hypotheek kunt krijgen van 300.000 op basis van je inkomen, maar als je een huis wilt kopen met een marktwaarde van 180.000 dan is dat het maximale bedrag dat je kunt lenen.

Vraagprijs, waarop is die gebaseerd?

De vraagprijs van de woning kan verschillen van de WOZ-waarde of de marktwaarde. De vraagprijs wordt gebaseerd op een inschatting van de verkoopmakelaar. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de vraag naar het huis, het gebied, de huizenmarkt. Maar ook waarom ga je verhuizen? En hoe snel moet je verhuizen?

Verschil WOZ-waarde, marktwaarde en vraagprijs

Doordat de WOZ-waarde een schatting is van de waarde van het huis en alleen op 1 januari wordt gedaan zit er vaak verschil in de marktwaarde en de WOZ-waarde. Maar wat kun je doen als de WOZ-waarde of de marktwaarde een stuk lager is dan de vraagprijs?

WOZ-waarde lager dan vraagprijs?

Als de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs heb jij er niet zoveel last van. Sterker nog het kan zelfs goed uitpakken. Je belastingen en toeslagen voor de gemeente vallen lager uit met een lage WOZ-waarde. Dit wordt wel automatisch meer als de WOZ-waarde op 1 januari hoger wordt geschat. Sommige geldverstrekkers kunnen een hypotheek verstrekken op grond van de WOZ waarde, maar in de meeste gevallen wordt er om een taxatierapport gevraagd.

Marktwaarde lager dan vraagprijs?

De hoogte van je hypotheek wordt bepaald op basis van de taxatiewaarde (ofwel de marktwaarde) en niet de WOZ-waarde. Je moet dus eigen geld hebben om het overige bedrag te overbruggen.

Om deze situatie te vermijden kun je het best altijd onderzoeken hoeveel de woning waard is vóórdat je gaat bieden. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen op kadaster.nl naar vergelijkbare rapporten. Het beste is om een taxatierapport aan te vragen.

Taxatierapport aanvragen

Het is slim om altijd een realistisch eerste bod te doen. Dit kun je het beste doen aan de hand van de marktwaarde (en dus de taxatie) van de woning. Vraag dus een taxatie aan. In de meeste gevallen is deze ook verplicht bij het aanvragen van een hypotheek. Je kunt hier zien in welke gevallen het niet verplicht is.

Let op: Neem een taxateur die bij het keurmerk van NWWI is aangesloten. Het kan zo zijn dat de ene taxateur op een andere woningwaarde uitkomt dan de ander. Het mag nooit een heel groot verschil hebben.

Bieden op een woning?

Wil jij gaan bieden op een woning? Bekijk dan het stappenplan voor het biedingsproces.

Een gedachte over “Vraagprijs hoger dan de marktwaarde of WOZ-waarde?”

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over de marktwaarde en WOZ-waarde. Ik vroeg me inderdaad af waar dit op gebaseerd wordt. Ook ben ik benieuwd wat het verschil tussen deze waarden is bij onze woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *