Huizenprijzen

Wat gebeurt er met mijn hypotheek als de bank failliet gaat?

Leestijd: 2 minuten

Er zijn mensen die bang voor zijn voor een mogelijk faillissement van de hypotheekverstrekker en daarom kiezen voor de ‘zekerheid’ van een grote bank, met het idee dat die niet snel failliet zal gaan. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je hypotheek wanneer de bank failliet gaat?

“Wat als de bank failliet gaat?”

De geldverstrekkers waar wij mee samenwerken zijn niet allemaal bekend bij het grote publiek en dit kan potentiële klanten ervan weerhouden om hun hypotheek bij deze geldverstrekkers af te sluiten. “Wat als de bank failliet gaat?” is een veelgehoorde vraag.
De kans dat de bank failliet gaat is niet groot, maar de meesten van ons herinneren zich nog wel het faillissement van de DSB Bank in 2008.
Wat zijn de gevolgen voor je hypotheek in zo’n geval?

Zoals velen misschien zouden hopen, komt de hypotheekschuld niet te vervallen. Er wordt een curator aangesteld die ervoor gaat zorgen dat een andere bank of verzekeraar de hypotheekportefeuille overneemt. Je hypotheek blijft bij faillissement gewoon bestaan, alleen voldoe je de betalingen aan een andere partij. De rentevaste periode blijft gehandhaafd, dus de rente zal gedurende deze termijn hetzelfde blijven. Dit geldt ook voor de voorwaarden.

Zelf aanvragen versus hypotheekadvies

Bij Hypotheek24.nl kan je je hypotheek zowel met advies als zonder advies afsluiten. Kies je voor een aanvraag met advies, dan kan je bij maar liefst 30 verschillende geldverstrekkers terecht. Klinkt als een hoop, maar we helpen je uiteraard met kiezen. Als starter krijg je al hypotheekadvies van Hypotheek24 voor 1500 euro.

Je kan er ook voor kiezen zelf een hypotheek af te sluiten. Dan heb je de keuze uit 15 geldverstrekkers. Dit is met name geschikt voor starters die al kennis van hypotheek hebben. Waar je als starter tot 2013 nog uit veel combinaties kon kiezen, moet je nu je hypotheek in 30 jaar verplicht aflossen en is de keuze daardoor beperkt geworden. Zo kiest:

  • 90% van de starters voor een annuïteitenhypotheek;
  • ruim 80% een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en;
  • de grote meerderheid voor een rentevaste periode van 10 of 20 jaar.

Kortom, het kiezen is een stuk eenvoudiger geworden.  Gemiddeld kost hypotheekadvies tussen de 2000 en 3000 euro, terwijl de afsluitkosten van een hypotheek zonder advies via Hypotheek24.nl slechts 1000 euro bedragen.

Start met het berekenen van je hypotheek

Dus, waar wacht je nog op? Bereken je hypotheek online via Hypotheek24.nl en sluit deze zelf af bij de geldverstrekker die voor jou het gunstigst uit de vergelijking komt.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *