Bruto- en netto maandlasten

Executiewaarde, wat is dat precies?

Leestijd: 2 minuten

De waarde van een woning kan in verschillende termen worden uitgedrukt, zoals executiewaarde, marktwaarde en WOZ-waarde. Het is lastig om ze allemaal uit elkaar te houden en ze worden ook nog eens op verschillende momenten gebruikt. In dit blog gaan we duidelijk maken wat  de executiewaarde is.

Definitie executiewaarde

De executiewaarde van een woning is het bedrag dat de woning op zou leveren als deze gedwongen wordt verkocht op een veiling. De waarde is meestal 80-90% van de marktwaarde van de woning.

Wanneer wordt de term executiewaarde gebruikt?

Als de term executiewaarde wordt gebruikt is dit helaas niet positief. Dit heeft alles te maken met het feit dat de woning gedwongen verkocht moet worden tijdens een executieverkoop, omdat de financiële verplichtingen niet meer kunnen worden nagekomen. Je raakt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of je verliest je baan waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen. Hoe vervelend het ook is, komt het helaas voor.

Nieuwbouw vs. bestaande bouw

Als er een executieverkoop zal plaatsvinden, ligt de waarde tussen de 80-90% van de marktwaarde van de woning. Waarom is het percentage zo laag en de spreiding zo groot?

Geldverstrekkers proberen bij een gedwongen verkoop zo snel mogelijk van de woning af te komen, vandaar dat het percentage van de marktwaarde relatief laag is. De spreiding tussen de percentages is zo groot omdat er onderscheid gemaakt wordt tussen bestaande bouw of nieuwbouw.

  • Bij bestaande woningen is de executiewaarde 80-85% van de marktwaarde;
  • Bij de nieuwbouwwoningen is dit 85-90%.

Met deze percentages kan je zelf een schatting maken wat de executiewaarde van jouw woning is.

Actualiteit executiewaarde

De term executiewaarde wordt steeds onbekender omdat banken sinds 1 januari 2013 de executiewaarde niet meer gebruiken bij het berekenen van de maximale hypotheek. Ze gaan namelijk uit van de marktwaarde van de woning als de maximale hypotheek berekend wordt. Helaas betekent het niet dat een gedwongen verkoop niet meer voorkomt. Probeer het niet zover te laten komen!

Gratis belafspraak

Heb je vragen over de executiewaarde of over je hypotheek? Laat je voor je hypotheekaanvraag inlichten door de experts van Hypotheek24.nl tijdens een gratis belafspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *