Tuin

Tuin meefinancieren in de hypotheek?

Leestijd: 2 minuten

Ben jij voor deze zomer op zoek naar een huis met een tuin? Dat vergt soms wel wat opknapwerk. Bij een bestaande woning is er soms achterstallig onderhoud en bij een nieuwbouwwoning tref je een kale zandvlakte aan. Daar moet je dus best wat geld tegenaan gooien wil je er gezellig bij zitten. Kun jij die kosten eigenlijk meefinancieren in je hypotheek?

Tuin meefinancieren in je hypotheek?

Je kunt in 2018 100 procent van de marktwaarde van je woning lenen. Dat betekent dus dat je niks kunt meefinancieren voor bijkomende kosten. Als jij dus geld wilt uitgeven aan je tuin dan kun je dit helaas niet meefinancieren in je hypotheek. Wat zijn wel opties voor jou?

Waardestijging door aanleg tuin

Door een opgeknapte tuin stijgt de waarde van je huis in sommige gevallen. Als jij tegen de bank zegt dat je een tuin gaat aanleggen of opknappen dan kan de bank de waarde van het huis opnieuw inschatten. Als de woning daardoor meer waard wordt kun je het bedrag aan waardestijging extra lenen aan hypotheek (mits je genoeg inkomen uit loondienst hebt).

Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat de woning meer waard wordt door de opknapbeurt. Vaak kijkt de bank voor de waardestijging naar ‘nagelvaste’ dingen.

Wanneer je kunt aantonen dat door een toekomstige verandering aan je tuin de waarde omhoog gaat dan kan de bank geld apart zetten voor deze verbouwing. Dit noem je een ‘bouwdepot’.

Bouwdepot

De bank plaatst geld in een potje voor de verbouwing. Dit geld mag jij enkel en alleen gebruiken voor deze verbouwing. Door middel van facturen moet je dan aantonen dat je kosten hebt gemaakt voor bijvoorbeeld de bestrating. Pas daarna betaalt de bank uit.

Let op: Het volledige bedrag voor de aankoop van de verbouwing gaat in het bouwdepot.

Stel, de opknapbeurt van jouw tuin kost 20.000 euro. De waarde van de woning stijgt daardoor met 15.000 euro. Dan zul je die overige 5.000 euro zelf moeten inbrengen voor het depot op het moment dat je naar de notaris gaat.

Eigen geld inbrengen

Omdat je maximaal 100 procent mag lenen van de woningwaarde moet je voor alle bijkomende kosten eigen geld inbrengen. Ook voor de aanvulling van het bouwdepot van de bank moet je dus eigen geld inbrengen. Dit kun je doen met spaargeld of je kunt een schenking van je ouders vragen. Wanneer je een schenking wil ontvangen van je ouders heb je een schenkingsovereenkomst nodig. 

Ben jij benieuwd hoeveel je maximaal kunt lenen? Dan kun je hier vast je hypotheek berekenen.

Advies van een hypotheekadviseur

Sta jij op het punt om een woning met tuin te kopen? Als je bod geaccepteerd wordt kun je altijd een adviesgesprek plannen met één van onze hypotheekadviseurs. Je kunt met hem of haar bespreken of jouw woning meer waarde krijgt als je de tuin gaat verbouwen zodat je misschien in aanmerking komt voor een bouwdepot. Of je kunt bespreken of je eventueel een lening kunt afsluiten voor de aanleg van je tuin.

Je kunt in ieder geval jouw hypotheek laten regelen door Hypotheek24.nl. Met hypotheekadvies kost dit je slechts 300 euro extra. Dat bedrag kun je ook nog eens aftrekken van de belasting. Bekijk de mogelijkheden op Hypotheek24.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *